Houtsculpturen park Espelervaart

Houtsculpturen park Espelervaart
Houtsculpturen park Espelervaart Houtsculpturen park Espelervaart Houtsculpturen park Espelervaart Houtsculpturen park Espelervaart Houtsculpturen park Espelervaart Houtsculpturen park Espelervaart Houtsculpturen park Espelervaart Houtsculpturen park Espelervaart

Plaats: Emmeloord

Locatie: Wijkpark Espelervaart

Kunstenaar: Sander Boom

Materiaal: essenhout

Jaar: 2022


Beschrijving:

De woonwijk Espelervaart is ontstaan vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw en wordt begrensd door de Hannie Schaftweg, de Pilotenweg, de Urkerweg en de Espelervaart waaraan de wijk zijn naam dankt. Espelervaart-West werd tussen 1970 en 1985 gebouwd en wordt aan de westzijde omzoomd door wijkpark Espelervaart, dat onderdeel uitmaakt van de groene mantel van Emmeloord. Het 5 ha grote park is in het voorjaar van 1990 aangelegd. De Vereniging Nederlandse Ziekenfondsen (VNZ) schonk ter gelegenheid van haar 12,5-jarig bestaan aan alle provincies een "welzijnsbos" van 12.500 bomen, goed voor ongeveer 3 ha bos. Gedeputeerde Staten van Flevoland stelde de bomen beschikbaar aan de gemeente Noordoostpolder. De gemeente plantte de 12.500 bomen in wijkpark Espelervaart, dat daarom destijds de bijnaam 'ziekenfondsbos' had. Van september 2007 tot mei 2008 is het park flink onder handen genomen. De gemeente vroeg Kees van Bohemen van Royal Haskoning een herontwerp te maken. Hij ontwierp een park in 'Engelse landschapsstijl' met een romantische insteek. Al het water werd uitgebaggerd, het groen werd aangepakt en de oevers werden natuurvriendelijk gemaakt.

In het voorjaar van 2022 heeft Groengroep De Populier van stichting Triade de aanbesteding van de gemeente Noordoostpolder gekregen en mag het werkbedrijf tot 2030 de parken in Emmeloord onderhouden. Bij Groengroep De Populier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder leiding van Martijn Briaire. In het wijkpark Espelervaart, ookwel park West genoemd, hakte de mensen van het werkbedrijf zieke bomen om die hen aan dieren deden denken. Ze kwamen op het idee de gerooide bomen als houtsnijwerk terug te plaatsen in het landschap. Illustrator Rick de Vries maakte een paar concepten. Boomzaagkunstenaar Sander Boom van Boom Woodcarving uit Wenum-Wiesel werd ingehuurd om de bomen om te toveren tot houtsculpturen. Op 2 november 2022 maakte Boom samen met mensen van Groengroep De Populier een giraffe. Sander Boom zaagde met de kettingzaag de kop, de mensen van het werkbedrijf slepen de vlekken op het lichaam. Normaal kiest woodcarver Boom zelf het hout uit waarvan hij een kunstwerk maakt, in dit geval werd er gewerkt met een es die door de mensen van Groengroep De Populier was uitgekozen. De giraffe is enorm lang en is naast een hoge boom geplaatst, met zijn kop tussen de takken, op zoek naar verse blaadjes. 

Een dag later, op 3 november, carvde Boom uit een andere omgezaagde boom een inktvis. Sander Boom vertelde eens in een interview: "Carven is vooral vooruitdenken. Je moet het beeld al voor je zien voordat het er is, altijd minimaal vijf stappen vooruitdenken. En alles moet in balans zijn; mensen voelen het als er qua proporties iets niet klopt". De houtsculptuur van de inktvis staat dieper gelegen in het park, omgeven door water. Sander Boom verwacht dat de houtsculpturen voor lange tijd te bewonderen zullen zijn. Over de Giraffe zegt hij: "Het mooist zou zijn als we hem behandelen tegen weersinvloeden, dan wordt de levensduur nog langer. De natuur neemt het vanzelf over, over een jaar of tien kan hij zeker nog wel staan". De houtsnijwerken 'Giraffe' en 'Inktvis' zijn door Groengroep De Populier aan de gemeente Noordoostpolder geschonken. Het werkbedrijf heeft gekozen voor kunstwerken van hout omdat het veel met het materiaal werkt. En omdat ze het onderhoud in de parken mogen doen vond het werkbedrijf het mooi om vanuit hetzelfde materiaal iets terug te geven aan de gemeente. Martijn Briaire van Groengroep De Populier hoopt in de toekomst samen met Sander Boom nog meer beelden in de parken in Emmeloord te kunnen plaatsen van hout dat ze zelf in die parken zagen. 

Kunstenaar

Sander Boom is een van de beste woodcarvers ter wereld. Na een opleiding aan de lagere technische school (lts) werd Sander allround timmerman en startte in Wenum Wiesel een eigen bouwbedrijf, Boom Timmerwerken. In 2007 begon hij met woodcarven, een kunstvorm waarbij motorzagen gebruikt worden om bijzondere houten beelden te maken. "Ik zaagde af en toe hobbymatig wat voor mijn moeder. Toen er ook vanuit de rest van mijn omgeving steeds meer interesse kwam, ging het balletje rollen en besloot ik om er verder mee te gaan." De opdrachten en beelden werden steeds groter en mooier. Daarom hakte Sander de knoop door en werd hij fulltime carver. Vervolgens werd Boom Woodcarving opgericht. Samen met zijn broer Rik vormt Sander een carvingteam dat deelneemt aan zowel wood- als icecarving wedstrijden. Net zoals Sander bleek ook Rik een bijzonder talent te hebben voor het maken van houtsculpturen. Zelf zeggen ze "het zal wel in ons bloed zitten, de liefde voor hout". Helemaal vreemd is het niet, gezien hun achtergrond als timmerman en orgelmaker. Inmiddels is Rik ook in het bedrijf gekomen en samen bouwen de gebroeders Boom aan een waar carving-imperium met als hoogtepunt een splinternieuw Carving Centre dat medio 2021 gereed kwam.

Sander Boom doet geregeld mee met grote wedstrijden in o.a. Nederland, Duitsland, België, Engeland, Schotland, Amerika en Alaska. Op het NK Woodcarving in 2009 werd hij voor het eerst Nederlands Kampioen sculptuurzagen en dat doet hij in 2014 en 2015 nog eens dunnetjes over. In 2015 werd Sander tweede bij de Noordoostpolder Buitendagen van Staatsbosbeheer. Tijdens de Boomkroonpad Carving Cup 2013 en 2017 in Drenthe wist hij verschillende eerste prijzen in de wacht te slepen. Tijdens de wedstrijd in 2017 werd Rik Boom derde in de categorie grote beelden. Op 16 september 2022 werd Sander door een vakjury benoemd tot Nederlands Kampioen Carving 2022. Motorzaagkunst vraagt om een uitzonderlijke beheersing van een motorzaag en maakt het tot een extreme kunstvorm. Houtcarving en icecarven zijn met elkaar te vergelijken. Al was het alleen al, omdat veel gereedschappen bij beide disciplines hetzelfde zijn. Het is dan ook geen wonder dat de Nederlandse toppers in het woodcarven, Sander en Rik Boom, in 2017 de titel in het icecarven opeisten. In 2018 maakte Sander Boom in opdracht van Stichting Participatie Wisentbos een Wisentkop in Dronten. In 2021 maakte Sander samen met Rik in opdracht van de gemeente Urk de kunstwerken 'Rob', 'Kiekendief' en 'Het Stelletje' langs 'Rondje Eiland Urk' en in 2022 drie zeehonden voor het Urker Speelbos. In 2022 maakte Sander in opdracht van Groengroep 'De Populier' een giraffe en inktvis in wijkpark Espelervaart in Emmeloord.