Stam

Stam
Stam Stam Stam Stam

Plaats: Emmeloord

Locatie: Revelsant

Kunstenaar: Wim (van) Doorschodt

Materiaal: beton

Jaar: 1982


Beschrijving:

Op 1 mei 1980 nam de Stichting Welzijn Ouderen in Emmeloord-West een nieuw Dienstencentrum in gebruik. Ter verfraaiing van Dienstencentrum Wittesteijn aan het Revelsant onthulde de heer Oosterveld, lid van de kunstcommissie van het Dienstencentrum, op 14 mei 1982 een kunstwerk van Wim (van) Doorschodt, door het welbekende witte laken weg te trekken. Het beeld toont een stam met drie korte uitlopers en symboliseert het leven en het ontplooien van de mogelijkheden van het leven. Dat vertelde de kunstenaar kort na de onthulling. Hij voegde daaraan toe dat het kunstwerk 'Stam' vrouwelijke vormen heeft en dat het bij het grote publiek tijd zal moeten hebben om in te werken. Overigens kan men ook de vormen ontdekken door aan het beeld te voelen, zo merkte (van) Doorschodt op. De keus van het kunstwerk is tot stand gekomen door een commissie waarin onder meer de Stichting Welzijn Ouderen vertegenwoordigd was. Het beeld, dat in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling is gemaakt, vertegenwoordigde een waarde van ƒ 12.000,-. 

Het kunstwerk staat temidden van het groen, op een bed van kiezelstenen en heeft een monochrome grijswitte huid waardoor de vorm zich onderscheidt van zijn omgeving. De kunstenaar koesterde een sterke voorliefde voor groeivormen en liet zich inspireren door de natuur. (Van) Doorschodt heeft in zijn sculpturen een duidelijke voorkeur voor vereenvoudigde gesloten vormen laten zien. De boomstam is daar een goed voorbeeld van. Wim (Van) Doorschodt maakte het kunstwerk van kleurloos grijs aluminiumbeton. Na het uitharden van het beton is de mal verwijderd en werden eventuele gietnaden en gietfouten weggevijld en weggeslepen. Gietbellen en ongewenste holtes konden opgevuld worden. Hierdoor heeft het kunstwerk een hele gladde huid gekregen. Beton is een sterk materiaal dat weinig te lijden heeft van regen, vorst en wind. Beton werd destijds vaak voor kunstwerken gebruikt als alternatief voor brons dat veel duurder was. 

In 2008 moest het 'oude' Dienstencentrum plaats maken voor een modern verzorgingshuis. Het nieuwe zorgcentrum biedt tevens ruimte voor zorgaanbieders, van huisartsen tot logopedie en van fysiotherapie tot apotheek.

Kunstenaar

Willem C. Doorschodt is op 5 augustus 1938 in Amsterdam geboren, maar er zijn ook bronnen die Den Haag als geboorteplaats vermelden. Tegenwoordig is hij beter bekend als Wim van Doorschodt. (Van) Doorschodt heeft in verschillende steden sculpturale sporen nagelaten. Zijn beelden zijn uitgevoerd in steen of beton. (Van) Doorschodt was beeldhouwer in hart en nieren. Hij werd gefascineerd door zaadbollen, kalebassen, pompoenen, bloembollen en andere groeivormen. In zijn abstracte vormentaal etaleerde hij een duidelijke voorkeur voor gesloten vormen, eenvoud en vereenvoudiging. Daarnaast speelden gevoelsmatige aspecten een belangrijke rol. Zijn beelden nodigen uit tot aanraken.

In 1965 deed de toen nog Wim Doorschodt mee aan een groepsexpositie die in 't Voorhuys in Emmeloord gehouden werd. Tijdens deze tentoonstelling werd geen enkel kunstwerk verkocht. En dat het verkopen van de werken wel de bedoeling was blijkt uit de leuze die Wim Doorschodt destijds bezigde "Ik zou graag eens voor geld willen werken, want van de lucht kan ik nog steeds niet leven". In september 1968 vertrok hij voor een jaar naar Zweden om een grote expositie voor te bereiden die in het voorjaar van 1969 in Kalmar gehouden werd.

Na 13 jaar als beeldhouwer in Giethoorn en Zwolle werkzaam geweest te zijn besloot (Van) Doorschodt zich te gaan toeleggen op het ontwerpen en maken van sieraden. Jarenlang runde hij een galerie in Zwolle. Na zijn scheiding woonde en werkte Van Doorschodt in het voormalig Lloyd Hotel op het Lloyd-complex aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. In juni 2008 overleed Wim van Doorschodt op 69-jarige leeftijd.

In Zwolle vind je de kunstwerken "Lente" (1973), "Mythe" (1976) en "Groeivorm" (1978) die hij voor de stad maakte. In Benthuizen is het kunstwerk "Eenhoorn op sokkel" (1975) te vinden. In Flevoland staan de kunstwerken "Onderduikersbank" (1967) en "Stam" (1982) in Emmeloord en in Ens, "Fontein" (1971). De kunstwerken "Lente", "Stam" en "Eenhoorn op sokkel" zijn gemaakt in het kader van de toenmalige BKR, een sociale regeling in Nederland, waardoor kunstenaars tussen 1956 en 1987 in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden krijgen. Het kunstwerk "Mythe" dat Doorschodt naar aanleiding van een crisisperiode in zijn huwelijk maakte hangt sinds 20 november 2008 in woonzorgcentrum Fermate in Zwolle.