Samenspraak

Samenspraak
Samenspraak Samenspraak Samenspraak Samenspraak

Plaats: Emmeloord

Locatie: Distelstraat / Onder de Toren

Kunstenaar: Joop Masséus

Materiaal: staal / verlichting

Jaar: 2003


Beschrijving:

In 2003 is het kunstwerk 'Samenspraak' van de kunstenaar Joop Masséus uit Emmeloord onthuld. De onthulling vormde de voltooiing van het vernieuwde pand van makelaardij De Munt aan Onder de Toren 10. De sculptuur is bevestigd op de kopgevel van het gebouw en is 3 m2 groot. 'Samenspraak' is vervaardigd van twee soorten staal. De uit cortenstaal gezaagde, geabstraheerde menselijke figuren zijn met verschillende tussenruimtes op de ondergrond van roestvrijstaal bevestigd. Door de gelaagdheid ontstaat dieptewerking. Cortenstaal heeft als bijzondere eigenschap dat zich op het staal een oppervlakkige roestlaag vormt, die het materiaal vervolgens beschermt tegen de weersinvloeden. Door de oranje roestkleur harmoniëren de figuren erg mooi met de baksteen van het gebouw. Masséus heeft evenwicht en rust in de compositie gebracht door de gelijkmatige verdeling van horizontale- en verticale lijnen. 's Avonds is het kunstwerk verlicht.

Kunstenaar

Joop Masséus is in 1935 in Zwolle geboren en groeide op in een rooms-katholiek gezin. Als getalenteerd goochelaar trad hij in zijn tienerjaren veelvuldig op. Zo leerde hij zijn vrouw Netty kennen. In 1957 zijn zij in Emmeloord gaan wonen waar Masséus zich zakelijk richtte op het opzetten van een modezaak. Naast zijn werk als mode-ondernemer hield Masséus zich bezig met allerlei kunstdisciplines. Hij richtte theatergroep De Jonge Maskers op, heeft veel theater producties gemaakt, was docent en regisseur en directeur van het Streekcentrum Amateurtoneel. Hierna is hij zich op de kunst gaan toeleggen. Hij schilderde al vanaf zijn 18e. Masséus is autodidact, maar heeft in zijn leven al heel wat cursussen gevolgd in verschillende plaatsen zoals Meppel, Zwolle en Amsterdam. In zijn werk is hij sterk beïnvloed door 25 jaar experimenteel theater maken. Van juni 2008 tot januari 2015 was Masséus de eerste polderdichter van de gemeente Noordoostpolder. In juni 2009 vierde de toen 74-jarige Joop Masséus zijn 50-jarig jubileum als kunstenaar.

Masséus is vele jaren actief geweest binnen de parochie van Emmeloord. In zijn woonplaats zijn verschillende kunstwerken van hem te vinden. Op de muur van het pand van makelaardij De Munt is de sculptuur 'Samenspraak', op de voorgevel van de R.K. Michaëlkerk het kunstwerk 'Ook de boom groeit naar het licht' en in de kerk de houtsculptuur 'Scheppingsverhaal'.