Samen op Weg

Samen op Weg
Samen op Weg Samen op Weg Samen op Weg Samen op Weg Samen op Weg

Plaats: Emmeloord

Locatie: Houttuinen 5

Kunstenaar: Jan Krikke

Materiaal: brons

Jaar: 2009


Beschrijving:

In de binnentuin van Medisch Centrum De Houttuinen in Emmeloord staat het kunstwerk 'Samen op weg'. Het kunstwerk is een cadeau van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. In oktober 2007 opende het Antonius Ziekenhuis een dependance in De Houttuinen in Emmeloord. Door het groeiend aantal patiënten werd dit onderkomen al snel te klein. Aan de Urkerweg werd een nieuw semipermanent gebouw neergezet met 15 poliklinieken, onderzoek- en behandelkamers, een röntgenafdeling en een huisartsenpost. De nieuwe zorgvoorziening werd op 22 januari 2009 officieel geopend. De locatie Antonius Emmeloord in het gezondheidscentrum De Houttuinen werd opgeheven. Als dank voor de tijdelijke huisvesting ontving Medisch Centrum De Houttuinen van het Antonius Ziekenhuis een kunstbon die besteed werd aan een kunstwerk van de beeldend kunstenaar Jan Krikke uit Giethoorn. Op 7 oktober 2009 werd het beeld 'Samen op Weg' door tandarts Gabriëlle Polder en huisarts-assistent Jeanne-Marie Klynstra in de binnentuin onthuld.

Het kunstwerk is gegoten in brons naar een geboetseerd model, waarvan een mal gemaakt is. In het oppervlak van het brons, dat op een levendige manier gemodelleerd is, is het handschrift van Krikke te herkennen. Door stukjes toe te voegen of weg te halen groeide deze sculptuur onder zijn handen. Het ruwe oppervlak van de oorspronkelijk geboetseerde vogels is duidelijk in het brons te zien. Het kunstwerk stelt twee vliegende meeuwen voor die in een halve cirkel zweven. Even zijn ze samen op weg gegaan maar nu maakt de voorste meeuw zich klaar om alleen verder te gaan. Hij verlaat het tijdelijk onderkomen dat ze samen deelden. Omdat Krikke de meeuwen heel realistisch heeft afgebeeld kan je direct zien wat het voorstelt. Dit soort kunst noemen we dan figuratief. Doordat Jan Krikke de vogels uit kleine stukjes was heeft opgebouwd is een onregelmatige oppervlak ontstaan, dat het licht naar alle kanten weerkaatst en het beeld zijn levendigheid geeft.

De straten in dit deel van Emmeloord zijn in de eerste helft van 1951 toegekend. De namen zoals Houttuinen, Smeden, Staalstraat, Steenstraat, Houtstraat en Raamstraat zijn aan de bouwnijverheid ontleend. De namen Veerplein, Kampwal en Bouwerskamp herinneren aan de pionierstijd. 

Bron: Flevopost

Kunstenaar

Jan Krikke werd op 18 maart 1940 in Meppel geboren. Na een loopbaan in de herenmode, waar hij o.a. als etaleur werkzaam was, besloot Krikke op 47-jarige leeftijd kunstenaar te worden. Jan Krikke heeft zijn atelier in Giethoorn, waar hij schilderijen, beeldhouwwerken en kunststof objecten maakt. Veel van zijn meest realistische beelden, waarin vooral de mens centraal staat, staan in Overijssel en Drenthe. In Giethoorn staan: 'Hendrik Maat', 'De Gieterse vaarboer', 'De Kunstschilder' en 'Waterjuffers', alle uit 2000 en 'De Gieterse daansers' uit 2003. In 2000 maakte hij een bronzen plaquette met daarop het portret van Hildo Krop voor diens geboortehuis in Steenwijk. Ter gelegenheid van 50 jaar aardgas in Coevorden maakte hij in 2001 het kunstwerk 'Gaslantaarnopsteker'. In 2003 ging in Steenwijk het kunststofmuseum PolyPlasticum van start. Voor de ingang werden drie kleurrijke kunststofobjecten geplaatst van de hand van Jan Krikke. Dit was het begin van zijn kunst'of'kunst zoals hij zijn objecten zelf noemt. In 2005 ontwierp hij de grootste kunststofbank ter wereld die gemaakt werd door en op kosten van buisleidingenproducent Dyka BV te Steenwijk. De plaatsing van de 750 decimeter (75 m) lange bank van gele en blauwe buizen, de kleuren van het wapen van Steenwijk, was een onderdeel van een reeks van activiteiten ter viering van het feit dat de stad Steenwijk 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. In 2007 maakte Krikke in opdracht van de Keukenhof drie kleurrijke kunststof zitelementen, de zogenoemde ‘Keukenhofstoelen'. Op de Wheem in Meppel staat sinds 2004 het bronzen beeld van de stadsomroeper en in Emmeloord werd in 2009 het bronzen kunstwerk 'Samen op Weg' onthuld. Door de jaren heen is Jan Krikke een succesvol kunstenaar gebleken, die als autodidact van zijn passie zijn bron van inkomen heeft kunnen maken. De laatste jaren houdt Krikke zich bezig met het maken van kleurrijke schilderijen. Per 1 september 2022 heeft hij zich gevestigd in Dinxterveen.