Social Sofa Plannenmakersbuurt

Social Sofa Plannenmakersbuurt
Social Sofa Plannenmakersbuurt Social Sofa Plannenmakersbuurt Social Sofa Plannenmakersbuurt Social Sofa Plannenmakersbuurt Social Sofa Plannenmakersbuurt Social Sofa Plannenmakersbuurt Social Sofa Plannenmakersbuurt

Plaats: Emmeloord

Locatie: Leemansstraat

Kunstenaar: Monica Pasterkamp e.v.a.

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2013


Beschrijving:

Op 3 juli 2013 werd in de Plannenmakersbuurt de achtste Social Sofa van de gemeente Noordoostpolder onthuld. In deze wijk zijn de straatnamen ontleend aan personen die verbonden zijn geweest met de drooglegging van de Zuiderzee. De Social Sofa staat in de Leemanstraat, die zijn naam dankt aan de hoofdinspecteur-generaal van Rijkswaterstaat ir. Wilhelmus François Leemans (1841-1929), die in zijn tijd de meest gezaghebbende waterbouwkundige van Nederland was. Net als ir. Cornelis Lely was Leemans een voorvechter voor indijking van de Zuiderzee. In 1875 kwam hij met de eerste plannen voor drooglegging van de polders. Van Blokkershoek, ten zuiden van Enkhuizen naar de Ketel, de zuidelijke IJsselmonding, zou een dijk gelegd worden. In het plan werd de IJsselmond buiten de bedijking gehouden en bleven Urk en Schokland als eiland bestaan. Het plan van Leemans werd in 1877 opgenomen in een wetsontwerp dat aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Het wetsvoorstel werd echter niet meer in behandeling genomen omdat het kabinet-Heemskerk Azn een half jaar later aftrad. Het nieuwe kabinet-Kappeyne van de Coppello zag niets in het wetsontwerp en trok het weer in.

Bron: www.nieuwlanderfgoed.nl

De Social Sofa is een, door Karin Breurs ontworpen, in beton gegoten chaise longue. In het voorjaar van 2012 is aan de kinderen van het project speelmaatjes en de leerlingen van groep 7 en 8 van CBS De Koperwiek en OBS De Carrousel (voorheen Koningin Julianschool) gevraagd hoe zij hun buurt vinden en hoe zij de speeltuin beleefden. Aan de hand van de kindertekeningen en ideeën van buurtbewoners heeft Monica Pasterkamp, de drijvende kracht achter het project, het ontwerp voor de bank gemaakt. In juli 2012 zijn de buurtkinderen begonnen met het plakken van de kleurige mozaïeksteentjes. Het ontwerp is een eerbetoon aan ir. Leemans, wiens beeltenis op de hoge zijkant van de bank staat. Als symbool hoe de buurt zich ontpopt zijn golven, rupsen en vlinders afgebeeld. Verder zie je een speelveld, een glijbaan, bloemen en bijen. Aan de achterzijde zijn hartjes, de tekst "I lov jou" en een regenboog te zien, die de veelkleurigheid van de wijk verbeeldt. Ook wordt de verbondenheid van de bewoners, die je bij kinderen eerder ziet dan bij volwassenen, uitgebeeld door een blank en een bruin kinderhandje.

Omdat de wethouder op vakantie was, onthulden de kinderen van de Leemansstraat en omgeving hun Social Sofa zelf, bijgestaan door Mohammed Bouhayouf, buurtwerker van Carrefour. 'Bedankt Monica' stond er op het laken dat de bank bedekte. De Social Sofa is een geschenk van het IGW (Integraal Gebiedsgericht Werken), een samenwerking tussen woningcorporatie Mercatus, Stichting Carrefour, de Politie en de Gemeente. De betonnen sofa is 224 cm lang, 71 cm breed en de hoogte bedraagt 96 cm. Het gewicht van de beplakte bank is ongeveer 1500 kilo. De kleurige bank is opvallend, fungeert als ontmoetingsplek, en vergroot daarmee de sociale samenhang in de buurt.

Kunstenaar

Monica Pasterkamp is geboren in Singapore en getogen op Urk. In 1993 verhuisde zij naar Emmeloord. In 1995 begon Monica Pasterkamp op de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Zwolle de studie interieurarchitect. In haar examenjaar trok ze naar de schilderzolder van de kunstacademie om daar te gaan modeltekenen. Na het behalen van haar diploma is ze jarenlang als interieurarchitect werkzaam geweest. Haar tekentalent heeft lang gesluimerd. In 2016 trouwde Monica Pasterkamp met Jacco Schilder. In 2019 is ze begonnen met het maken van olieverfschilderijen. In 2020 deed Monica Schilder-Pasterkamp mee aan project Rembrandt, een televisieprogramma waar in acht afleveringen op zoek gegaan wordt naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland. Monica Schilder-Pastercamp viel in de derde aflevering af. 

Monica Schilder-Pasterkamp heeft haar creativiteit van haar Koreaanse moeder, de kunstenares Kim Pasterkamp-Bok Sim (1950).