Fluitspeelster

Fluitspeelster
Fluitspeelster Fluitspeelster Fluitspeelster Fluitspeelster Fluitspeelster Fluitspeelster

Plaats: Emmeloord

Locatie: Visseringlaan

Kunstenaar: onbekend

Materiaal: brons

Jaar: 2007

Beschrijving:

In de tuin van appartementencomplex Tibias staat op een lage natuurstenen sokkel een bronzen beeld van een meisje dat op een dwarsfluit speelt. Het kunstwerk verwijst naar de naam van het kleinste gebouw van het complex. Op 14 juli 2006 gaf wethouder Jaap van der Est het officiële startsein voor het nieuwbouwproject Tibias aan de Jansmalaan dat gebouwd werd door Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V.. De naam Tibias, vierde naamval meervoud van het woord tibia, de Latijnse benaming van aulos, herinnert aan het kunstwerk 'Fluitspeler' dat zo'n 40 jaar op deze locatie voor de Prof. Kohnstammschool (eerst ULO later MAVO) heeft gestaan. Het schoolgebouw werd in 2003-2004 afgebroken. Tibias bestaat uit drie appartementengebouwen die in hoogte en grootte verschillen. Gebouw Fagot is opgetrokken in 4 bouwlagen en bestaat uit 15 appartementen en 4 penthouses. Gebouw Klarinet heeft 3 niveaus en heeft 14 appartementen waarvan 4 penthouses. Het kleinste gebouw, Piccolo, kent 2 bouwlagen en bestaat uit 5 appartementen en 4 penthouses. 

Ook de namen van de gebouwen zijn ontleend aan het kunstwerk van de zittende aulosspeler dat nu aan de Prof. ter Veenstraat bij het Zuyderzee Lyceum staat. De aulos, één van de oudste blaasinstrumenten die al door de oude Grieken bespeeld werd, kan gezien worden als de verre voorloper van de klarinet en de fagot. De aulos was er in twee soorten, één met één pijp met een enkelriet zoals de klarinet en één met twee pijpen met dubbelrieten zoals de fagot. De rietdelen zorgden voor het maken van het geluid. De aulos met enkelriet was erg zeldzaam, die met dubbelriet daarentegen was heel erg populair. Piccolo is een Italiaans woord en betekent ‘klein’. De Piccolo is het kleinste lid van de fluit-familie en is half zo groot als de dwarsfluit. 'Dwars' duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen. Er worden tonen gemaakt door dwars over het mondstuk te blazen. 

De staande fluitspeelster draagt een enkellange jurk met korte mouwen en is blootsvoets. Vrolijk speelt zij op haar 'piccolo', die wel erg fors is uitgevallen. De fluitiste is eerst gemodelleerd voordat ze in brons werd afgegoten. In tegenstelling tot het kunstwerk ‘Fluitspeler’, dat gestileerd is, kun je bij ‘Fluitspeelster’ direct zien dat hier een jong meisje met een paardenstaart is afgebeeld. Omdat het direct herkenbaar is noemen we het een figuratief kunstwerk. De voorstelling geeft de zichtbare werkelijkheid duidelijk weer, daarom wordt dit soort kunst ook wel realistische kunst genoemd. Bij de oplevering van het appartementencomplex is het kunstwerk door aannemer van Wijnen geschonken aan de bewoners. Iedere bewoner kreeg een miniatuur van het kunstwerk.

Laatste Update zondag, 04 april 2021