Social Sofa De Keerkring

Social Sofa De Keerkring
Social Sofa De Keerkring Social Sofa De Keerkring Social Sofa De Keerkring Social Sofa De Keerkring

Plaats: Emmeloord

Locatie: Meteorenstraat 104

Kunstenaar: Leerlingen en ouders De Keerkring

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2015


Beschrijving:

Toen door het afnemend aantal leerlingen het schoolgebouw van OSB De Keerkring te groot geworden was heeft de gemeente besloten om het in 1972 in gebruik genomen pand te slopen en er een kleiner gebouw voor in de plaats te zetten. De leerlingen van de school hebben ontwerpen gemaakt voor en mee geplakt aan de Social Sofa die in september 2012 bij de entree van de wijk is onthuld. Omdat de leerlingen heel bedreven waren in het plakken van mozaïek steentjes werd het idee opgevat om ook een Social Sofa voor het nieuwe schoolplein te maken. Tijdens de bouw van de nieuwe school werd in het oude gebouw maandenlang hard gewerkt om de kale betonnen bank met duizenden kleurige steentjes van gerecycled glas te beplakken. Alle leerlingen en leerkrachten van de school en de kinderen en leidsters van peuterspeelzaal De Kleine Beer hebben onderleiding van juf Wies en enkele andere dames hieraan meegewerkt. 
 
De Keerkring staat in de Sterrenbuurt waar alle straatnamen verbonden zijn met de aarde en het heelal. Dit geldt ook voor de naam van de school. Een keerkring is een denkbeeldige lijn op aarde. Als de zon recht boven één van de twee keerkringen staat, begint een nieuw jaargetijde. Een verandering dus, net als op school. Het logo van de school, twee paar kinderen aan weerszijden van de keerkringen is afgebeeld aan de binnenkant van de rugleuning. Het symboliseert dat alle kinderen van de wereld welkom zijn. Daarom is het motto van de school "Allemaal anders, toch samen". De school is een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Het kind groeit op te midden van leeftijdgenootjes en volwassenen met verschillende achtergronden. Op De Keerkring leren de kinderen om op een respectvolle wijze om te gaan met elkaar, met elkaars opvatting, met elkaars overtuiging en met elkaars eigendommen. Vandaar dat op de rugleuning een lieveheersbeestje is afgebeeld, het nationale symbool tegen zinloos geweld, dat staat voor verdraagzaamheid. De regenboog op de armleuning en de zitting van de bank staat voor de veelkleurigheid van de buurt en is tevens een vredessymbool. Op de achterkant komt de veelkleurigheid van de buurt weer terug. We zien de Joodse davisster, het Christelijk kruis, de Islamitische nieuwe maan en vijfpuntige ster, het boeddhistische dharmawiel, het Chinese symbool yin en yang en het Ohm teken dat staat voor een heilige lettergreep uit hindoeïstische en boeddhistische gebeden. Aan de linkerkant is het symbool voor vrede, de duif met een olijftak in de snavel, afgebeeld.
 
De nieuwe naar een ontwerp van Jorissen Simonetti architecten gebouwde school is op 7 januari 2015 in gebruik genomen. De eerste steenlegging vond plaats op 4 juli 2014. Op de herdenkingssteen staat: 

4 juli 2014

is de eerste steen gelegd door

Leo Visser

Oud-leerkracht van De Keerkring

Meester Leo was op 1 juni 2014 met pensioen gegaan. Hij is de langstzittende leerkracht die aan De Keerkring verbonden is geweest en mede ontwerper van het schoollogo. Het multifunctionele schoolgebouw is ontworpen in een uitwaaiende halfronde vorm die als vingers van een hand samenkomen in een centrum waarin de centrale speelhal en de vaste facilitaire elementen zijn ondergebracht. Het dak, dat uitgevoerd is als een mos sedum dakconstructie, heeft een lichte gebogen vorm en vouwt zich als een schelp over alle lokalen. Voordat met de sloop van het oude pand kon worden begonnen is de Social Sofa "Allemaal anders, toch samen" half februari verhuisd naar zijn definitieve plek op het schoolplein. Door zijn gewicht van rond de 1500 kilogram hoeft de bank niet in de grond verankerd te worden. Op 4 maart werd de Social Sofa offieel onthuld. Dat gebeurde door de drie 'geldschieters' van het project, wethouder Andries Poppe, die bij de onthulling van de Social Sofa aan de Urkerweg in 2012 geld in het vooruitzicht stelde, Ancika Jansen, bestuurslid van wijkplatform Revelsant en Jan Adema, directeur van De Keerkring. Ook de buurtsuper droeg een steentje bij.