Cocon

Cocon

Plaats: Emmeloord

Locatie: Banterweg

Kunstenaar: Oscar Mendlik

Materiaal: staal

Jaar:


Beschrijving:

Eind mei 2021 werd bekend gemaakt dat de gemeente Noordoostpolder op de rotonde naar de wijken Emmelhage en Waterland langs de Banterweg in Emmeloord een kunstwerk wil plaatsen. In 2007 werd in Emmeloord een start gemaakt met de woonwijk Emmelhage. Omdat het een van de weinige woonwijken in Emmeloord was waar nog geen kunstwerk stond, werd in 2017 een projectgroep opgericht. Ondersteund door het Wijkplatform Emmelhage ging de projectgroep, met daarin bewoners, vormgevers, kunstenaars, het wijkplatform en de gemeente Noordoostpolder, aan de slag om het eerste nog vage idee uit te werken tot een realistisch plan voor een kunstwerk voor de wijken Emmelhage en Waterland. Een landmark moest het worden, een opvallend ijkpunt dat zodra het in zicht komt de wijkbewoners een gevoel geeft: ‘We zijn weer thuis!’. 

Tijdens de burendag 2018 werd door de projectgroep het kunstwerk 'Cocon', dat ontworpen is door kunstenaar Oscar Mendlik, aan alle bewoners van Emmelhage gepresenteerd. In 2019 werd 'Cocon' gepresenteerd aan de bewoners van de wijk Waterland. Het open kunstwerk op twee pootjes wordt van staal gemaakt en is 4,30 m hoog en 9,00 m lang. Net als in een cocon van de vlinder is in deze cocon een 'rups' zichtbaar. Het landmark 'Cocon' heeft een organische vorm waarin geometrische lijnen spelen met de werking van het licht.

De vergunnigsaanvraag voor plaatsing van het kunstobject is in mei 2021 door de gemeente Noordoostpolder behandeld. Op 24 juni 2021 werd de omgevingsvergunning voor het realiseren van Landmark 'Cocon' op de rotonde Banterweg (N718) kruising wijk Emmelhage en wijk Waterland verleend. Tijdens een vergadering van de gemeenteraad op 5 juli 2021 bleek dat de financiering voor het kunstwerk nog niet rond was. De wijkbewoners hadden gehoopt in aanmerking te komen voor een zogenoemde LEADERsubsidie, maar hebben te horen gekregen dat ze niet voor deze subsidie in aanmerking komen. De gemeente betaalt 30% van de kosten voor de plaatsing van het kunstwerk, door de wijkbewoners zelf moet 40% bijeen gebracht worden en de resterende 30% zou van de LEADERsubsidie komen. Wethouder Wiemer Haagsma liet tijdens de vergadering weten dat het op dat moment te voorbarig was om toe te zeggen dat de gemeente financieel extra bijspringt omdat er nog wel andere plekken zijn waar de buurt voor geld kan aankloppen.

Bekijk hier alvast een animatie van het kunstwerk. 

Kunstenaar

Oscar Mendlik zat van 1975 tot 1981 op het VWO op de Nassau Scholengemeenschap in Breda. Van 1981 tot 1986 volgde hij de officiersopleiding aan het Koninklijk instituut voor de marine. Mendlik was werkzaam bij verschillende overheidsinstanties. In 2013 werd zijn echtgenoot, Hetty Klavers, benoemd tot dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland. Het echtpaar verhuisde naar Ens en Menlink vestigde zich als zelfstandig kunstenaar.

Als beeldhouwer is Oscar Mendlik autodidact. Voor zijn plastieken werkt Mendlik met klei, was en gips. Het resultaat laat hij doorgaans in brons gieten. Daarnaast construeert hij met staal en hakt hij sculpturen uit zachte en harde steensoorten. In zijn werk staan organische vormen centraal, al dan niet met geometrische lijnen.

Oscar Mendlik komt uit een creatieve familie. Zijn overgrootvader Oskár (Oscar) Mendlik (1871-1963) was een Nederlands kunstschilder van Hongaarse afkomst. In 1900 trouwde hij met de Nederlandse beeldhouwster Julie Auguste Caroline Mijnssen (1873-1936). Hun kleindochter Eva van Es-Mendlik (1928-2014) was net als haar grootouders beeldhouwer. Achterkleindochter Margit Mendlik is kunstschilder.