Cocon

Cocon

Plaats: Emmeloord

Locatie: Banterweg

Kunstenaar: Oscar Mendlik

Materiaal: staal

Jaar: 2021

Beschrijving:

In 2007 werd in Emmeloord een start gemaakt met de woonwijk Emmelhage. Omdat het een van de weinige woonwijken in Emmeloord was waar nog geen kunstwerk stond, werd in 2017 een projectgroep opgericht. Ondersteund door het Wijkplatform Emmelhage ging de projectgroep, met daarin bewoners, vormgevers, kunstenaars, het wijkplatform en de gemeente Noordoostpolder, aan de slag om het eerste nog vage idee uit te werken tot een realistisch plan voor een kunstwerk voor de wijken Emmelhage en Waterland. Een landmark moest het worden, een opvallend ijkpunt dat zodra het in zicht komt de wijkbewoners een gevoel geeft: ‘We zijn weer thuis!’. 

Tijdens de burendag 2018 werd door de projectgroep het kunstwerk 'Cocon', dat ontworpen is door kunstenaar Oscar Mendlik, aan alle bewoners van Emmelhage gepresenteerd. Het open kunstwerk op twee pootjes wordt van staal gemaakt en is 4,30 m hoog en 9,00 m lang. Net als in een cocon van de vlinder is in deze cocon een 'rups' zichtbaar. Landmark 'Cocon' heeft een organische vorm waarin geometrische lijnen spelen met de werking van het licht. Het kunstwerk is gepland op de rotonde naar de wijken Emmelhage en Waterland langs de Banterweg. In 2019 werd 'Cocon' gepresenteerd aan de bewoners van de wijk Waterland. De vergunnigsaanvraag voor plaatsing van het kunstwerk werd in mei 2021 bij de gemeente Noordoostpolder ingediend.

Kunstenaar

Oscar Mendlik zat van 1975 tot 1981 op het VWO op de Nassau Scholengemeenschap in Breda. Van 1981 tot 1986 volgde hij de officiersopleiding aan het Koninklijk instituut voor de marine. Mendlik was werkzaam bij verschillende overheidsinstanties. In 2013 werd zijn echtgenoot, Hetty Klavers, benoemd tot dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland. Het echtpaar verhuisde naar Ens en Menlink vestigde zich als zelfstandig kunstenaar.

Als beeldhouwer is Oscar Mendlik autodidact. Voor zijn plastieken werkt Mendlik met klei, was en gips. Het resultaat laat hij doorgaans in brons gieten. Daarnaast construeert hij met staal en hakt hij sculpturen uit zachte en harde steensoorten. In zijn werk staan organische vormen centraal, al dan niet met geometrische lijnen.

Oscar Mendlik komt uit een creatieve familie. Zijn overgrootvader Oskár (Oscar) Mendlik (1871-1963) was een Nederlands kunstschilder van Hongaarse afkomst. In 1900 trouwde hij met de Nederlandse beeldhouwster Julie Auguste Caroline Mijnssen (1873-1936). Hun kleindochter Eva van Es-Mendlik (1928-2014) was net als haar grootouders beeldhouwer. Achterkleindochter Margit Mendlik is kunstschilder.

Laatste Update zaterdag, 12 juni 2021