Boom

Boom
Boom Boom Boom Boom Boom

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Gerard Koopman

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2010


Beschrijving:

In 2004 is in het park aan de Verhagenlaan de kunstroute "Huisje boompje, beestje" gerealiseerd. Leerlingen van de St. Josephschool hebben hiervoor lammetjes, een vos, een pelikaan en een boomkikker uitgekozen. Samen met twee struisvogels, een kikker en een grachtenhuis werden zij langs het wandelpad geplaatst. In september 2008 zijn 6 kunstwerken gestolen. De gemeente beloofde de route weer compleet te maken.

In het voorjaar van 2010 is de route aangevuld met een kleine sculptuur van cortenstaal, dat als bijzondere eigenschap heeft dat zich op het staal een oppervlakkige roestlaag vormt, die het materiaal vervolgens beschermt. De kunstenaar Gerard Koopman heeft het thema "Huisje, boompje, beestje" letterlijk uitgebeeld. Op een dikke stam staat een huisje waar takken uitgroeien. In de top van het "boomhuis" zit een vogeltje. De boomstam staat op een vierkante cortenstalen grondplaat die weer op een lage sokkel rust. Kenmerkend voor het werk van Koopman is de architectonische vormgeving en speelse humor. Veel wat Koopman ontwerpt heeft te maken met wat kinderen doen; onbekommerd het één en ander aan elkaar knopen. Dit kunstwerk zal kinderen zeer aanspreken. Vraag een kind een huis te tekenen en het zal er uitzien als het huisje van Gerard Koopman.

Dit huisje is duidelijk verwant met "Monument voor de Noordoostpolder" (1993), beter bekend als het Ketelhuisje, "Boothuis" (2010) langs de A6 en "Polderhuisje" (2012) langs de N50. Koopman heeft deze monumentale kunstwerken samen met zijn collega Frank Bolink gerealiseerd.

Kunstenaar

Gerard Koopman is in 1938 geboren In Enschede. Van 1953 – 1957 studeerde hij aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede aan de afdeling architectonische vormgeving en was architect. In 1957 wordt hij stagair op de afdeling decorbouw bij de Nederlandse Televisie Stichting (NTS). In 1960 start hij zijn eigen architectenbureau. Koopman heeft als vakdocent binnenhuisarchitectuur lesgegeven aan de AKI. Voorwaarde voor een docentschap was dat je een eigen praktijk als kunstenaar of vormgever onderhield en van daaruit les gaf. In 1985 gaat hij een samenwerkingsverband aan met Frank Bolink. Het kunstenaarsduo woont en werkt in Enschede. Zij beheren een ontwerpstudio op het gebied van woningen, kantoren en stands. Van huis uit zijn ze architecten, maar vinden het leuker om beelden te maken. Dat hun ontwerpen vaak half gebouw en half sculptuur zijn, is dus niet verwonderlijk. Ze maken het liefst herkenbare dingen, waarmee bij nader inzien iets wonderlijks aan de hand is. Naast zijn architectonische werkzaamheden iheeft Gerard Koopman ook speelgoed ontworpen.