Polderhuisje

Polderhuisje
Polderhuisje Polderhuisje Polderhuisje Polderhuisje Polderhuisje Polderhuisje

Plaats: Ens

Locatie: N50 nabij Ramspolbrug

Kunstenaar: Gerard Koopman en Frans Bolink

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2012


Beschrijving:

Op 30 november 2012 werd langs de N50, tussen Kampen en Ens, het 3e monumentale kunstwerk van het duo Koopman & Bolink geplaatst. Tijdens de onthulling van het 'Boothuis’ langs de A6, op 19 februari 2010, maakte burgemeester Willem van Rappard bekend dat aan het kunstenaarsduo een vervolgopdracht werd verstrekt om ook een kunstwerk te ontwerpen bij de entree van de polder ter hoogte van de Ramspolbrug. Deze kunstopdracht heeft destijds tot politiek tumult geleid. De Politieke Unie stelde in oktober 2011 schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het nut en de noodzaak van de investering. De partij vroeg zich af waarom er in tijden van bezuinigingen geld wordt uitgegeven aan niet noodzakelijke dingen.

Het 'Polderhuisje' is vanuit dezelfde gedachte als het 'Boothuis' en het ‘Ketelhuisje’ ontworpen en refereert aan de geschiedenis van de Noordoostpolder. Het huisje herinnert de voorbijganger eraan dat de zee hier vroeger vrij spel had. Het 'Polderhuisje' is uitgevoerd in roestvrijstaal en is rond een frame opgebouwd. De huisvorm wordt in horizontale richting doorbroken door 'golven'. Daardoor heeft het een open vorm. Gerard Koopman en Frans Bolink houden van visuele grappen. De grap zit ‘m vooral in de afgeschuinde zijkanten. Het huisje heeft een parallellogram vormig grondplan, waardoor de beschouwer vanuit iedere hoek tegelijkertijd een voor- en een zijaanzicht ziet. Vanuit de verte gezien heeft het kunstwerk door deze perspectivische vertekening altijd de vorm van een huis. 

Het 'Polderhuisje' is vervaardigd in het kader van de percentageregeling beeldende kunst. Bij de aanleg en verbreding van de N50 tussen Ramspol en Ens was 1% van de aanlegkosten beschikbaar voor kunst. Het kunstwerk heeft € 185.000,- gekost. Dit bedrag is bij elkaar gebracht door het Infrateam van Rijkswaterstaat die € 100.000,-  heeft bijgedragen en de gemeente Noordoostpolder (A.D. van Eckfonds) die de overige € 85.000,- betaalde. Op 14 december 2012 heeft wethouder Wouter Ruifrok van Noordoostpolder met een slag op de gong het 'Polderhuisje' officieel onthuld. 

In het programma Beeldspraak van Omroep Flevoland worden de drie kunstwerken van Koopman en Bolink bij de toegangswegen van de Noordoostpolder besproken.

Kunstenaars

Gerard F. Koopman is op 17 februari 1938 geboren in Enschede. Van 1953 – 1957 studeerde hij aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede aan de afdeling architectonische vormgeving en is architect en beeldend kunstenaar. In 1957 werd hij stagair op de afdeling decorbouw bij de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) en startte in 1960 zijn eigen architectenbureau.

Frank Elebert Bolink is op 31 januari 1943 geboren in Enschede. Zijn vader Jan Hendrik Bolink (1913 – 1998) was aan de Koninklijke Academie in Den Haag opgeleid tot tekenleraar. In 1936 vestigde hij zich als vioolbouwer en reparateur in Enschede. Van 1952 – 1975 was vader Jan docent en adjunct-directeur aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede waar Frank van 1960 – 1964 werd opgeleid tot binnenhuisarchitect. In 1964 startte Frank Bolink zijn eigen bureau. Later treedt hij ook als schilder, beeldhouwer en keramist naar buiten.

Gerard Koopman en Frank Bolink zijn beide verbonden geweest aan de AKI in Enschede. Naast het docentschap coördineerde Koopman de afdeling architectuur en Bolink doceerde meubelontwerp. Voorwaarde voor een docentschap aan de AKI was dat je een eigen praktijk als kunstenaar of vormgever onderhield en van daaruit les gaf. Van 1985 tot 2013 voerden Koopman en Bolink geregeld samen kunstprojecten voor de openbare ruimte uit. Het kunstenaarsduo woont en werkt in Enschede. Alhoewel ze van huis uit architecten zijn, vinden ze het leuker om beelden te maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van hun ontwerpen zich begeven op het grensgebied van beeldende kunst en architectuur. Het kunstenaarsduo maakt het liefst herkenbare dingen, waarmee bij nader inzien iets wonderlijks aan de hand is. In 1986 maakten zij een toren voor het Twents psychiatrisch ziekenhuis in hun woonplaats Enschede. Verder vind je hun werk o.a. in Deventer, Paard en wagen (1993) – Enschede, glazen boot (1994) – Hellendoorn, twee hoofden met een loopbrug (1994)   – Culemborg, tafel met huisje (1999) – Hardenberg, Beeldengroep (1999) – Berkelland, Huiselijk ongeluk (2001) – Haakbergen, Glazen bos (2003) – Leiderdorp, Vis op wielen (2004) – Noordoostpolder, Monument voor de NOP (1994), Boothuisje (2010) en Polderhuisje (2012).