Parrot

Parrot
Parrot Parrot Parrot Parrot Parrot

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Maker: Tilja design

materiaal: staal

Jaar: 2010


Beschrijving:

Toen het kunstwerk 'Haan' van Joop Hekman in het parkje bij de Lemstervaart aan de Verhagenlaan geplaatst was, kreeg het veel belangstelling van de voorbijgangers. Dit bracht Hero Bloem, hoofd culturele zaken van de gemeente Noordoostpolder op het idee voor het kunstproject "Huisje, boompje, beestje", een wandeling langs kunst op kniehoogte. Deze route heeft als doel om kinderen met kunst in aanraking te brengen. Acht groepjes leerlingen van de St. Josephschool hebben op voorstel van het A.D. van Eckfonds kunstwerken uit mogen zoeken. In totaal werden negen figuratieve bronzen beelden in het park geplaatst. In de nacht van 23 op 24 september 2008 zijn 6 beelden van de kunstroute, met een totale waarde van tussen de 40.000,- en 50.000,- euro, het doelwit geworden van zogenaamde "koperdieven". Deze dieven stelen beelden om als oud metaal te verkopen. De prijs die zij daarvoor ontvangen weegt nauwelijks op tegen de prijs die een kunstwerk vertegenwoordigt. In een interview met Omroep Flevoland zei Hero Bloem dat er nieuwe beelden terug moesten komen maar dat er dan gedacht zou moeten worden aan andere materialen zoals natuursteen omdat deze voor eventuele dieven onaantrekkelijker zijn. 

In het voorjaar van 2010 is de kunstroute aangevuld met een parrot, het Engelse woord voor papegaai. Dit beeldje is geen uniek voor deze plaats gemaakt kunstwerk. De gemeente kocht 'Parrot' aan bij het bedrijf Tilja design uit Stede Broec, dat destijds tuinbeelden verkocht. De maker, die onbekend is, construeerde de silhouetachtige vorm van staal. Ter bescherming tegen roest is het staal zwart gelakt, wel een verschil met de kleurige in het wild levende exemplaren. 'Parrot' is gestileerd, overbodige details zijn weggelaten, wat overblijft is een strakke vereenvoudigde vogelvorm.

De route "Huisje boompje beestje" bestaat momenteel uit 7 kunstwerken. Naast de papegaai staan aan de Verhagenlaan twee lammetjes, twee struisvogels, een kikker, een hondje, een boompje en een zeilboot.