Baksteenreliëf

Baksteenreliëf
Baksteenreliëf Baksteenreliëf Baksteenreliëf Baksteenreliëf Baksteenreliëf Baksteenreliëf

Plaats: Emmeloord

Locatie: Europalaan 42

Kunstenaar: D. Bos

Materiaal: Baksteen

Jaar: 1970

Beschrijving:

Van 1969 – 1970 werd aan de Europalaan kerkgebouw ‘De Ontmoeting’ gebouwd naar een ontwerp van de architecten Henri Tino Zwiers (1900-1992) en Eric Maarten Fontein (1932), een zaalkerk onder lessenaarsdak in licht sculpturale vormen. Voor een budget van ƒ 800.000,-  (€ 360.000,-) moest een kerkgebouw worden neergezet. Voor de toepassing van kunst bleef omgerekend zo'n € 1000,- over.

In overleg met de architecten Zwiers en Fontein ontwierp kunstenaar D. Bos een kunstwerk waarvoor hij middelen gebruikte die voor handen waren. Met de bakstenen waarmee de gevels opgetrokken werden bedacht hij een abstract reliëf. Bos paste een techniek toe die zich vanzelfsprekend voegt naar het gebouw. Het kerkgebouw heeft een beton skelet, zodat de muren niet dragend zijn. Daarom was het technisch mogelijk de gevel te voorzien van siermetselwerk. In een in de voorgevel uitgespaarde opening is het reliëf door middel van verschillende metselverbanden en metselrichtingen ingevoegd. De lichtval met duidelijke schaduwen voegen een extra dimensie aan de plasticiteit toe. Bos heeft de natuurlijke kleuren van de baksteen aangehouden, waardoor het kunstwerk en de muur in elkaar overlopen. Het baksteenreliëf is uitgevoerd door de heer Stam, metselaar bij aannemersbedrijf De Graaf die 'De Ontmoeting' bouwde. Gedurende de wederopbouw werd monumentale kunst vaak ingezet als 'explicateur' van het gebouw. Het is onbekend of het kunstwerk van Bos een speciale betekenis bezit.

De kerk- en bijzaal kunnen door middel van een driedelige schuifwand gescheiden worden. Voor deze wand ontwierp architect Eric Maarten Fontein een figuratieve schildering met als onderwerp de inpoldering. Op de rechtse deur zien we een dijk van basaltblokken en het IJsselmeer. De middelste deur verbeeldt een polderlandschap met grasland en korenvelden. Op de linkse deur zijn elementen uit Emmeloord afgebeeld. Het orgel, dat in 1970 werd gebouwd door de firma Ernst Leeflang, is in 2013 gerenoveerd door orgelbouwer René Nijsse uit Oud-Sabbinge.

De naam D. Bos staat vermeld in de publicatie: Beeldende Kunst in de gemeente Noordoostpolder, oktober 1981

Laatste Update donderdag, 28 december 2017