Lichtobject

Lichtobject
Lichtobject Lichtobject

Plaats: Emmeloord

Locatie: Kettingplein

Kunstenaar: Herman Kuijer

Materiaal: RVS en LEDs

Jaar: 2012


Beschrijving:

Op 26 november 2012 is op het Kettingplein een lichtobject geplaatst dat ontworpen is door de kunstenaar Herman Kuijer. Licht en kleur zijn materialen waarmee hij al jarenlang in grote opdrachten werkt. Kuijer ontwierp een lichtobject waar opnieuw de onderlinge invloed van licht en kleur zichtbaar gemaakt wordt. Het kunstwerk bestaat uit een complexe samengestelde vorm van roestvrijstaal. Vijf open geometrische vormen van elk 70 centimeter groot zijn geplaatst op een lage ronde sokkel met een doorsnede van 2,80 meter. De objecten worden van binnenuit verlicht door computer aangestuurde LED-verlichting die langzaam van kleur verandert. De leds worden in- en uitgeschakeld gedurende intervallen. Zo kan het zijn dat de binnenzijde blauw reflecteert, maar aan de buitenzijde groen wordt beschenen door het object ernaast. In zijn werken baseert Herman Kuijer zich op de onderlinge reflectie van de kleuren. Hij laat kleuren op elkaar inwerken, waardoor andere, immateriële kleuren ontstaan. De kleuren gaan een schilderachtige werking aan met het grijze fond. 

Het kunstwerk is in nauwe samenwerking met de kunstenaar gerealiseerd door Light International B.V. uit Purmerend en Rena-electronica B.V. uit Zundert. Voor de uitvoering koos Herman Kuijer voor roestvrijstaal omdat dit duurzaam, solide en bovendien vandalisme bestendig is. Het roestvrijstaal is geglasparelstraald.

Op 28 november 2012 onthulde wethouder Wouter Ruifrok de lichtsculptuur die vooral 's avonds een verrassend beeld oplevert.

Kunstenaar

Herman Kuijer is in 1953 in Schalkwijk geboren. Van 1972-1978 volgde hij een opleiding aan de Academie Industriële Vormgeving (AIVE) in Eindhoven. De werking van kleur en licht houden Kuijer al langere tijd bezig. In een vroeger stadium combineerde hij monochrome kleurvlakken en neon- of tl-licht tot lichtschilderijen. Tegenwoordig is zijn werk ruimtelijk geworden. In zijn kunstwerken wil Kuijer het onstoffelijke van kleur zichtbaar maken. Kleur valt niet precies te bepalen of te omschrijven. Kleur is ongrijpbaar, omdat het verandert zodra het daglicht of een andere lichtbron sterker of zwakker wordt of draait. Kleur is alleen zichtbaar als er licht op schijnt of door reflectie. Het intrigeert Herman Kuijer dat als het licht weg is, kleur niet meer zichtbaar is en misschien zelfs wel helemaal is verdwenen.

Tot 2004 was Kuijer docent aan de Design Academy in Eindhoven. Kuijer werkt vanuit Amsterdam en Hilvarenbeek, is lichtkunstenaar en maakt veel werk in opdracht van overheden en bedrijfsleven. Zo maakte hij het lichtkunstwerk in ijshal Stappegoor in Tilburg (2000) en bedacht hij een opvallende lichtwand voor het Parktheater Eindhoven (2006). Ook maakte hij lichtkunstwerken voor de raadzaal van de gemeente Gemert-Bakel (2002), de gemeentehuizen van Veldhoven (2004) en Bernheze (2007), een lichtobject in een onderdoorgang van de A2 (2011) en lichtobjecten in Emmeloord (2011 en 2012).