Openvallende steen

Openvallende steen
Openvallende steen Openvallende steen Openvallende steen Openvallende steen Openvallende steen

Plaats: Emmeloord

Locatie: Meteorenstraat

Kunstenaar: Ben Schildkamp

Materiaal: staal / beton

Jaar: 1981


Beschrijving:

Het A.D. van Eckfonds schakelde de BKR-commissie Hengelo (Ov) in, voor de aanschaf van kunstwerken voor de aankleding van Revelsant II. In deze commissie werkten een aantal gemeenten, waaronder Noordoostpolder, samen bij de uitvoering van een financiële regeling waarbij de overheid kunstwerken kocht van beeldend kunstenaars zodat zij in hun levensonderhoud konden voorzien. In juni 1978 werden door middel van een advertentie kunstenaars opgeroepen plannen in te dienen voor het maken van kunstwerken die bijdroegen tot de herkenbaarheid van de buurt. De kunstwerken moesten gemaakt zijn van duurzaam materiaal. De BKR-commissie Hengelo (Ov) koos vier ontwerpen die uitgevoerd konden worden. Het A.D. van Eckfonds stemde, na overleg met de woningbouwvereniging en de rayoncommissie van de wijk Revelsant, in met deze keuze.

Aan de Meteorenstraat staat sinds 5 februari 1981 één van de kunstwerken die vervaardigd zijn in het kader van de BKR. Het beeld is gemaakt door de Hengelose kunstenaar Ben Schildkamp en kreeg de titel 'Openvallende steen'. Door deze naam herken je het beeld als een steen, anders zou het een abstract kunstwerk zijn. De beeldhouwer heeft het van beton gegoten object aan de buitenkant bekleed met aan elkaar gelaste platen cortenstaal, een mengsel van ijzer met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Je herkent cortenstaal aan de roestige kleur. Door het hoge kopergehalte krijgt de buitenzijde van het staal onder invloed van de lucht snel een gelijkmatige roestlaag, die als bescherming fungeert. Schildkamp wendde deze roestlaag aan als natuurlijke kleur en huid van het kunstwerk. Door de uitdrukkingskracht van de verschillende materialen is er een bepaalde spanning ontstaan: de kou van het beton tegenover de warmte van het roestige staal. De spanning wordt versterkt door het vormcontrast dat veroorzaakt wordt door het rechte vlak tegenover het gebogen vlak en de groene omgeving waarin het object geplaatst is. 'Openvallende steen' heeft een massieve vorm. Het kunstobject is een goed voorbeeld van geometrisch abstracte beeldhouwkunst en past daardoor uitstekend bij de sobere, functionalistische architectuur van de woonwijk Revelsant II.

Op de 'Kaart van de Nederlandsche Zeekusten van Groningerland tot Vlaanderen' uit 1590, die gemaakt is door Lucas Janszoon Waghenaer (1533/34-1606), is ten noorden van het eiland Urk een zandbank aangegeven met de naam Reuelsant. De bank had ongeveer de vorm van het bestemmingsplan waar Revelsant II gerealiseerd zou worden nadat Revelsant I voltooid was. De zandbank is destijdes waarschijnlijk genoemd naar de Reeve, een vroegere zijrivier van de IJssel die van Kampen naar de Zuiderzee liep.

Kunstenaar

Ben Schildkamp is op 8 februari 1955 in Enschede geboren. Al op zijn tiende wist Schildkamp dat hij iets met kunst wilde. Zijn ouders hadden een vrij groot huis en verhuurde een kamer aan een student van de kunstacademie. Hij stond bij hun thuis te schilderen achter een ezel. Dat vond Schildkamp te gek. In 1978 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunsten (AKI) in Enschede. Schildkamp construeert met behulp van cortenstaal, hardsteen, staafijzer en lood, strakke vormen die hij combineert met gevonden elementen uit de industrie en de natuur. De specifieke expressie van deze verschillende materialen maakt dat er als vanzelf een zekere spanning ontstaat, zoals bijvoorbeeld het harde ijzer tegenover het zachte lood. Naast de tegenstelling in de materialen herken je in zijn sculpturen ook de tegenstelling in vormen. Ben Schildkamp woont en werkt in Hengelo en is sinds de jaren 1980 getrouwd met de kunstenares Marian Henriette Kromkamp.