Vis

Vis
Vis Vis Vis Vis Vis Vis

Plaats: Emmeloord

Locatie: Medemblikpad

Kunstenaar: Oscar Mendlik

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2016


Beschrijving:

Tot 24 februari 2013 stond op de sokkel bij fietsbrug de Overstap het kunstwerk 'Paard' van de kunstenaar Arthur Spronken dat nu op de Paardenmarkt staat. In maart 2015 werd als vervanging op het grasveld bij de fietsbrug het kunstwerk 'Spelend kind' van Kees Schrikker onthuld. De gemeente wilde de overbodige sokkel verwijderen en had hiervoor € 2395,- op de begroting staan. Wijkplatform De Zuidert adopteerde de sokkel en mocht het bedrag besteden aan een kunstproject voor de buurt, een gezamenlijk project waarbij lokale jeugd, scholen, bedrijfsleven, gemeente en waterschap betrokken waren.
 
Het wijkbestuur van De Zuidert verzocht kunstenaar Oscar Mendlik uit Ens om een figuratief kunstwerk te ontwerpen ter vervanging van het paard. Een beeld dat paste op die locatie op de sokkel bij de Urkervaart. Daarom heeft Mendlik voorgesteld een ander dier uit te beelden: een vis. De vis staat symbool voor een schone leefomgeving, immers vissen kunnen alleen goed leven in schoon water. Daarnaast is de vis een knipoog naar het vissersdorp Urk waar de vaart zijn naam aan dankt. Bron: Oscar Mendlik 
 
Mendlik ontwierp een stalen vis. Hiervoor maakte hij van klei en was een model dat door Flevo Engineers gebruikt is om een CAD tekening, een digitaal ontwerp, van te maken. 3DWP heeft de 3D print gemaakt. Het kunstwerk 'Vis' is in samenwerking met het Vakcollege Noordoostpolder en een plaatselijk staalbedrijf uitgevoerd. Het digitale ontwerp is door Suplacon gebruikt om het staal op maat te snijden en leerlingen van het Vakcollege hebben het kunstwerk in elkaar gelast. Waterschap Zuiderzeeland maakte de sokkel gereed voor de komst van het nieuwe kunstwerk en leden van het Wijkplatform hebben de rode gemetselde sokkel in een nieuw jasje gestoken met tegels die geleverd zijn door StobaStone. Wierda Techniek leverde de verlichting voor het kunstwerk dat in het donker van binnenuit verlicht wordt.
 
Samen met scholieren en heemraad Ton Leijten heeft wethouder Wiemer Haagsma het kunstwerk 'Vis' op 24 juni 2016 onthuld. Een grote gestileerde vis waarin je geen specifieke vissoort kan herkennen. De 3 meter lange vis, die vrolijk zwiept met zijn staart, is gemaakt van cortenstaal. Doordat het staal bloot gesteld is aan weer en wind ontstaat op het oppervlak een roestlaag die bescherming biedt tegen verdere corrosie. Het lijf van de vis is opgebouwd uit kruislings geplaatste stroken staal. Doordat de stroken op enige afstand van elkaar zijn aangebracht heeft het kunstwerk een open vorm. De ruimtes suggereren de schubben.
 
Op de sokkel staat een haiku, een korte niet rijmende dichtvorm die afkomstig is uit Japan en bestaat uit 3 regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Het Wijkplatform De Zuidert had de wens om ook jongere kinderen bij het kunstwerk te betrekken. Passend bij de ligging langs de vaart en het onderwerp 'Vis' ontstond toen het idee om de waterdichter en jeugdwaterdichter van waterschap Zuiderzeeland bij het kunstproject te betrekken. Vandaar dat waterdichter Niels Blomberg en jeugdwaterdichter Ilona Vader de leerlingen van groep 7 van ODS Windkracht 10 en groep 8 van CBS ’t Kompas uitdaagden een haiku te maken. Een vakbekwame jury heeft het gedicht van Ping Mei Sietsma, leerling van CBS 't Kompas, unaniem als winnaar aangemerkt. Naast juryvoorzitter heemraad Ton Luyten bestond de jury uit wethouder Wiemer Haagsma, de twee waterdichters en Angelique Michel, lid van Wijkplatform De Zuidert. Ping Mei Sietsma kreeg als prijs de eerste 3D print van de Vis. Haar winnende haiku werd op de sokkel van 'Vis' vereeuwigd. 
 
Diep als de vis zwemt
Diep als mijn vriendschap voor jou
Echt oneindig diep.
 
Bekijk hier de making of 'De vis', een film gemaakt door Sandra de Langh.
 
Kunstenaar

Oscar Mendlik zat van 1975 tot 1981 op het VWO op de Nassau Scholengemeenschap in Breda. Van 1981 tot 1986 volgde hij de officiersopleiding aan het Koninklijk instituut voor de marine. Mendlik was werkzaam bij verschillende overheidsinstanties. In 2013 werd zijn echtgenoot, Hetty Klavers, benoemd tot dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland. Het echtpaar verhuisde naar Ens en Menlink vestigde zich als zelfstandig kunstenaar.

Als beeldhouwer is Oscar Mendlik autodidact. Voor zijn plastieken werkt Mendlik met klei, was en gips. Het resultaat laat hij doorgaans in brons gieten. Daarnaast construeert hij met staal en hakt hij sculpturen uit zachte en harde steensoorten. In zijn werk staan organische vormen centraal, al dan niet met geometrische lijnen.

Oscar Mendlik komt uit een creatieve familie. Zijn overgrootvader Oskár (Oscar) Mendlik (1871-1963) was een Nederlands kunstschilder van Hongaarse afkomst. In 1900 trouwde hij met de Nederlandse beeldhouwster Julie Auguste Caroline Mijnssen (1873-1936). Hun kleindochter Eva van Es-Mendlik (1928-2014) was net als haar grootouders beeldhouwer. Achterkleindochter Margit Mendlik is kunstschilder.