Touch stone

Touch stone
Touch stone Touch stone Touch stone Touch stone Touch stone

Plaats: Emmeloord

Locatie: Espelerlaan (begraafplaats)

Kunstenaar: Egbert Philips

Materiaal: impala graniet

Jaar: 2002


Beschrijving:

De Algemene begraafplaats aan de Espelerweg werd op 1 juni 1946 in gebruik genomen en in 1955 uitgebreid naar ontwerp van Theo Verlaan en Piet Kelder van de Directie Wieringermeer afd. Noordoostpolderwerken. Eind jaren vijftig volgde een tweede grotere uitbreiding naar plannen van tuinarchitect Mien Ruys (1904-1999). In het ontwerp is gestreefd naar een ruimtelijk gelijkwaardige positie van het Rooms-Katholieke en het Algemene gedeelte. Kenmerkend zijn de symmetrie van het voorterrein met de aula in de as daarvan en de hoekverdeling door de orientatie van de grafvelden op het oosten. Het oudste deel is een klassieke dodenakker met oude treurwilgen waar uniforme grafstenen in strakke rijen zijn opgenomen. Achter dit deel liggen de vakken uit de jaren zestig. Ze worden gekenmerkt door sobere, uniforme grafstenen gemaakt van kalksteen met teksten uitgevoerd in bronzen letters. Op het deel van de begraafplaatst uit de jaren zeventig wordt de ordelijkheid van de beginjaren doorbroken. De rechte lijnen zijn verdwenen, alle graven liggen in bochten. Bron: theehuisemmeloord.nl. 

In 2000 vond een nieuwe uitbreiding plaats. Dit deel is gekenmerkt door twee cirkels die elkaar overlappen. De grootste cirkel wordt doorsneden door een berceau, een loofgang, begroeid met witte regen. Tjerk van der Wal, de beheerder van de gemeente, wilde met de berceau de overgang van het leven naar de dood symboliseren. Ter gelegenheid van de uitbreiding werd in 2002 de sculptuur 'Touch stone' op de cirkel in het midden van de berceau geplaatst. Een staande, non-figuratieve sculptuur die 3000 kilo weegt en een gesloten vorm heeft. De kunstenaar Egbert (Bert) Philips heeft 'Touch stone' vervaardigd van groen en zwart impala graniet, een harde steensoort uit India. Impala graniet is een duurzaam materiaal dat goed te polijsten is. Bij het polijsten komt de optimale kleur van de steen naar voren. Uit het graniet hakte Philips een strakke paal met ronde uitstulping. Philips heeft op de ruw bewerkte bijna mensellijke ronding een gladde gepolijste plek gemaakt die uitnodigt tot aanraken, tot strelen. Deze plek zal in de toekomst, na de vele aanrakingen, alleen maar groter worden. 'Touch stone' is een mooie bezinningsplek, waar nabestaande in alle rust hun dierbare kunnen gedenken.

In Beeldspraak geeft de kunstenaar uitleg over het kunstwerk. In het programma zegt Egbert Philips: "Het is een afleidingsmoment. Als er geen element is waar je je aan kan vastklampen, zit je eigenlijk in zo'n cirkel met lotgenoten opgesloten. Nu kan je eigenlijk via zo'n verticaal element, met zo'n prachtige ring eromheen, er even uitgetild worden".

Kunstenaar

Egbert D. Philips is op 22 januari 1944 in Arnhem geboren. Philips is beeldend kunstenaar in Boven-Leeuwen. Zijn atelier is gevestigd in het Waterstaatskerkje uit 1842. Het kerkje ligt buitendijks aan de Maas, prachtig gelegen tussen oude dijkhuizen, boerderijen en knotwilgen in het centrum van het dorp.

Aan de Schoenaker in Beuningen staat het monumentale kunstwerk Portico uit 2001. In 2002 werd in Emmeloord een kunstwerk op de begraafplaatst geplaatst.