Lichtkunstwerk

Lichtkunstwerk
Lichtkunstwerk Lichtkunstwerk Lichtkunstwerk Lichtkunstwerk Lichtkunstwerk Lichtkunstwerk Lichtkunstwerk Lichtkunstwerk

Plaats: Emmeloord

Locatie: Deel

Kunstenaar: Herman Kuijer

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2011

Beschrijving:

In december 2009 werd het definitieve ontwerp voor het Cultuurplein door het college van burgemeester en wethouders goedgekeurd. Het ontwerp was gemaakt door Kuiper Compagnons uit Rotterdam. De kruising van de Lange Nering en de Beursstraat moest uitgroeien tot Cultuurplein waar verschillende culturele activiteiten zouden plaatsvinden, zoals straattheater en muziekoptredens. Hiervoor zou een podium gecreëerd worden, waarop een speciale plek gereserveerd was voor het kunstwerk 'Drie Muzen' dat na de verbouwing van het theater in 1994 - 1995 van de voorkant naar  de nieuwe artiesten foyer aan de achterkant is verplaatst.

De gemeente Noordoostpolder benaderde lichtkunstenaar Herman Kuijer om een lichtkunstwerk te maken. Daarbij werd gedacht aan een lijn van het Cultuurplein naar het Kettingplein. Kuijer vertelde de gemeenteraad in december 2009 dat hij twee punten meer zag zitten dan een lijn: "Want ik luister nooit zo naar wat een opdrachtgever vraagt". Daardoor staat er nu een lichtkunstwerk op de Deel en een kleiner lichtopbject op het Kettingplein.

Herman Kuijer gebruikt licht als beeldend middel. Het kunstwerk op het Cultuurplein is een voortdurend van kleur veranderend lichtobject en bestaat uit een raster van 6,50 meter hoog, 20 centimeter diep en 2,80 meter breed. De horizontale elementen in het raster patroon zijn door Kuijer voorzien van blauwe, groene en rode LED-verlichting. Het licht verandert geleidelijk van kleur en intensiteit. De verlichting brandt dag en nacht en de lichtwisselingen worden door een computer aangestuurd. Het raster is gemaakt van roestvrijstaal dat door middel van perslucht vermengd met stukjes glas schoon gestraald is. Dit glasparelstralen geeft het kunstwerk een matte uitstraling.

Kuijer heeft zijn kunstwerk geen naam gegeven. Dat laat de kunstenaar bij voorkeur over aan de bevolking. "Een naam komt vanzelf. Kunst moet leven, daarover moet gepraat worden. Mensen kunnen er hun eigen invulling aan geven", zegt Kuijer. Wethouder Wouter Ruifrok heeft het lichtkunstwerk op 17 maart 2011 in werking gesteld. Het spreekt van zelf dat het kunstwerk in het donker het meest tot zijn recht komt. In de grondexploitatie van Emmeloord centrum was een bedrag van € 200.000,- voor kunst geraamd. Dat bedrag werd nagenoeg in zijn geheel uitgegeven aan de 2 kunstwerken van Kuijer op het Cultuur- en Kettingplein.

Kunstenaar

Herman Kuijer is in 1953 in Schalkwijk geboren. Van 1972-1978 volgde hij een opleiding aan de Academie Industriële Vormgeving (AIVE) in Eindhoven. De werking van kleur en licht houden Kuijer al langere tijd bezig. In een vroeger stadium combineerde hij monochrome kleurvlakken en neon- of tl-licht tot lichtschilderijen. Tegenwoordig is zijn werk ruimtelijk geworden. In zijn kunstwerken wil Kuijer het onstoffelijke van kleur zichtbaar maken. Kleur valt niet precies te bepalen of te omschrijven. Kleur is ongrijpbaar, omdat het verandert zodra het daglicht of een andere lichtbron sterker of zwakker wordt of draait. Kleur is alleen zichtbaar als er licht op schijnt of door reflectie. Het intrigeert Herman Kuijer dat als het licht weg is, kleur niet meer zichtbaar is en misschien zelfs wel helemaal is verdwenen.

Tot 2004 was Kuijer docent aan de Design Academy in Eindhoven. Kuijer werkt vanuit Amsterdam en Hilvarenbeek, is lichtkunstenaar en maakt veel werk in opdracht van overheden en bedrijfsleven. Zo maakte hij het lichtkunstwerk in ijshal Stappegoor in Tilburg (2000) en bedacht hij een opvallende lichtwand voor het Parktheater Eindhoven (2006). Ook maakte hij lichtkunstwerken voor de raadzaal van de gemeente Gemert-Bakel (2002), de gemeentehuizen van Veldhoven (2004) en Bernheze (2007), een lichtobject in een onderdoorgang van de A2 (2011) en lichtobjecten in Emmeloord (2011 en 2012).

Laatste Update zaterdag, 05 december 2020