zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Emmeloord

Locatie: Boslaan (Boshalbad)

Kunstenaar: Renate Vincken

Materiaal: Beton / keramiek

Jaar: 1980


Beschrijving:

Bij het in 1957 gerealiseerde Bosbad aan de Boslaan staat sinds 1980 de sculptuur "Golven" van kunstenares Renate Vincken uit Deventer. Het werk komt voort uit de abstract geometrische traditie. Drie losse ronde elementen, verschillend van grootte, vormen samen één geheel. Boven op de betonnen elementen en er omheen, rollen golven, in de kleuren rood wit en blauw, die naar het zwembad verwijzen. Vincke heeft de golven gevormd van chamotteklei. Wanneer je die bij een temperatuur van 1170 graden Celsius bakt transformeert de klei in keramiek. Als klei gebakken wordt in een oven wordt er gesproken over stook. Meestal wordt dat stoken in tweeën gedaan. Nadat de kleuren met glazuur op het keramiek zijn aangebracht, worden de vormen opnieuw in de oven gedaan om het voor de tweede maal te stoken, oftewel af te bakken. Het glazuur, een glasachtige substantie, werd met een penseel op het keramiek aangebracht. Na het afbakken zijn de keramische vormen op een betonnen ondergrond in elkaar gezet en de openingen tussen de tegels gevoegd. Omdat het kunstwerk tegen verschillende weersomstandigheden bestand moest zijn heeft Renate Vincke de keramische bekleding 2 à 3 cm dik gemaakt. 

Het kunstwerk is in juni 2012 enkele tientallen meters verplaatst in verband met de bouw van de tweede sporthal bij het zwembad.

Kunstenaar

Renate Femke Vincken is op 26 augustus 1943 in Leeuwarden geboren. Zij studeerde aan de Hoge School voor Kunsten in Arnhem en vervolgde haar opleiding onderleiding van Ben Guntenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam, waar zij in 1966 afstudeerde als beeldhouwster. Sinds 1968 was ze als zelfstandig beeldend kunstenaar aan het werk. In 1974 studeerde zij aan de Internationale Zomeracademie in Salzburg bij beeldhouwer Giacomo Manzù. Dankzij een subsidie kon zij in 1978 aan het Keramisch Werkcentrum (KWC) in Leusden onderzoek doen naar keramische toepassingen.

Haar kunstwerken kennen een opvallende variatie in materiaalgebruik. Zo werkt Vincken behalve met keramiek, natuursteen, baksteen, polyester en beton ook in hout. Vooral in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vervaardigde zij veel werken in de openbare ruimte, zoals in haar woonplaats Deventer waar zij keramiekreliëfs maakte voor de gevels aan het Pothoofd en het voormalige politiebureau aan het Muggenplein. Voor de hoofdingang van het Etty Hilesum Lyceum staat een fontein van haar hand. Voor de openbare bibliotheek in Leiden maakte Renate Vincken een houtsculptuur. Op 23 april 2013 oveleed de beeldhouwer en keramist Renate Vincken op 69-jarige leeftijd in haar woonplaats Deventer. Zij was al lange tijd ernstig ziek. Renate Vincken vond haar laatste rustplaats in haar geboorteplaats Leeuwarden.