Draadplastiek Balansruiters

Draadplastiek Balansruiters
Draadplastiek Balansruiters Draadplastiek Balansruiters

Plaats: Emmeloord

Locatie: Spotlaan 42B

Kunstenaar: Hilco Visser

Materiaal: metaal

Jaar: 1968


Beschrijving:

In 1966 werd door de 'Landelijke Rijvereniging Noordoostpolder' de 'Stichting Ruitersportcentrum Noordoostpolder' opgericht die het initiatief nam om een overdekte manege te bouwen. Het Ruitersportcentrum aan de Sportlaan werd op 16 januari 1968 officieel geopend door burgemeester F.M. van Panthaleon van Eck. Het complex kostte ongeveer ƒ 200.000,-, waarvan ƒ 60.000,-  door paardensportliefhebbers uit de Noordoostpolder bijeengebracht werd. Het besef dat paarden ook voor mensen met een beperking een zeer positieve bijdrage kunnen leveren zorgde voor de oprichting van de 'Stichting Balansruiters’, die in de zomer van 1968 hun activiteiten op het Ruitersportcentrum startte. Bij de Balansruiters kunnen lichamelijk en geestelijk beperkte inwoners van Noordoostpolder paardrijden onder begeleiding. In de loop der jaren waren er zoveel activiteiten in het Ruitersportcentrum dat de accommodatie niet meer toereikend was. In 1984 werd in opdracht van de 'Stichting Balansruiters' in het verlengde van de eerste hal een even grote tweede hal aangebouwd, die door prinses Margriet werd geopend.

Onder het afdak, naast de ingang van de manege, hangt een metalen kunstwerk van een ruiter op de rug van een galopperend paard. Het draadplastiek is gesmeed door landbouwmechanisatiebedrijf Wijnalda uit Creil en bij de start van de Balansruiters in juli 1968 door de fa. Wijnalda aan de stichting geschonken. Het ontwerp voor het figuratieve kunstwerk is belangeloos gemaakt door beeldend kunstenaar Hilco Visser, die destijds als tekenleraar in Emmeloord werkzaam was. Dat Visser tekenaar was kan je goed zien aan het kunstwerk. Het tweedimensionale draadplastiek heeft veel weg van een lijntekening. Het zwart gecoate kunstwerk heeft een dynamische voorstelling. De beweging wordt gesuggereerd door de schuine lijnen en wordt versterkt door de wapperende staart van het paard. Het draadplastiek weerspiegelt het plezier in het paardrijden, want paardrijden betekent: loskomen van handicap, tijdelijk bevrijd zijn van rolstoel of krukken. Paardrijden geeft een gevoel van vrijheid, de ruiter komt steeds meer in harmonie met het paard dat hem zijn rug en benen leent.

Het lijkt erop dat het draadplastiek in de loop der jaren anders is opgehangen, het kunstwerk is een halve slag gedraaid. Op een krantenfoto uit juli 1968 is te zien dat het paard naar links galoppeert terwijl het tegenwoordig in tegenover gestelde richting gaat. 

Kunstenaar

Hilco Visser werd in 1934 als boerenzoon geboren in het West-Friese dorpje Sijbekarspel. Na de lagere school ging Visser naar de HBS in Hoorn. Nadat hij zijn diploma behaald had wist hij niet wat hij wilde worden. Een psychologische test wees uit dat hij 'iets artistieks' in zich had. Daarom ging hij naar Amsterdam om daar aan de Kunstnijverheidsschool (tegenwoordig de Rietveld-Academie) de opleiding reclame-tekenaar te volgen. Na zijn militaire-diensttijd ging Visser naar de Rijksnormaalschool, waar hij de opleiding tot tekenleraar volgde. Het leraarschap was voor hem vooral van belang om brood op de plank te krijgen, zodat hij zich daarnaast in de vrije kunst kon bekwamen. Dat had wel als nadeel dat Visser door de 'echte kunstenaars' niet altijd voor vol werd aangezien. En omdat hij geen full-time kunstenaar was, kwam hij ook niet in aanmerking voor de Beeldende Kunstenaars Regeling. Hoewel hij niet deelnam aan de BKR, kreeg hij soms wel een opdracht van de gemeente voor het vervaardigen van een kunstwerk, zoals bijvoorbeeld bij het jubileum van een burgemeester. In 1965 ging Hilco Visser les geven aan een middelbare school in Emmeloord. Na 5 jaar verliet hij Emmeloord en werd leraar tekenen aan het Johannes-College te Den Helder. Visser verhuisde naar Hippolytushoef op Wieringen. In 1979 werd hij full-time kunstenaar. Visser is een tekenaar en vooral bekend door zijn schilderijen en tekeningen. Hij maakte tal van illustraties voor boeken en tijdschriften. Bron: Wieringernieuws.