zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Hans Blank

Materiaal: brons en zwerfkeien

Jaar: 2008


Beschrijving:

De Koninklijke Schuttevaer wilde ter gelegenheid van het 160-jarig bestaan een kunstwerk op de noordpunt van het eiland Schokland plaatsen. De vereniging koos voor Schokland omdat dit voormalige eiland in de Zuiderzee een historische betekenis heeft in de binnenvaartgeschiedenis. Eeuwen geleden was de haven van Schokland toevluchtsoord voor schippers die schuilden voor de barre Zuiderzee. Het kunstwerk moest een monument worden om de strijd van de schippers tegen het water te eren. In het voorjaar van 2007 selecteerde een werkgroep, die het schippersmonument op Schokland voorbereidde, 7 potentiële kunstenaars waaronder Hans Blank die twee bronzen schetsontwerpen inzond. Het A.D. van Eckfonds heeft beide kunstobjecten, die niet als beste ontwerp gekozen waren, aangekocht. Ids Willemsma kreeg de opdracht voor het Nationaal Binnenvaart monument. Bron: Cisca Roefs, afdeling culturele zaken van de gemeente Noordoostpolder,.

Het beeld heeft geen titel, maar ieder toeschouwer zal er direct een robuuste driemaster in herkennen. Het figuratieve kunstwerk is in 2011 toegevoegd aan het Kunstproject "Huisje, Boompje Beestje". Na diefstal van enkele bronzen kunstwerken in 2008 zijn er ter vervanging nieuwe beelden geplaatst. Het andere schetsontwerp is in de tuin van de lichtwachterswoning op Schokland neergezet.

Houten zeilschepen die vroeger op de Zuiderzee voeren hadden, voor stabiliteit, altijd ballaststenen onderin het ruim liggen. Zonder deze stenen helde het schip te ver voor- of achterover. Voor een goede ligging op het water was het belangrijk om de keien op de juiste plek te leggen. De schippers kozen bij voorkeur ronde stenen omdat deze goed te stapelen waren en bij ruw weer weinig schade toebrachten aan de huid van het schip. Maar het kwam ook voor dat de lading van het schip bestond uit zwerfstenen. In de Noordoostpolder zijn drie scheepswrakken van waterschepen aangetroffen waarvan de lading uit zwerfstenen bestond die waarschijnlijk bestemd waren voor de dijkbouw. Twee daarvan zijn bij Schokland ten onder gegaan, de NP40 en de NP33.

Het bronzen zeilschip is geen traditionele weergave van de werkelijkheid. Hans Blank heeft de driemaster, die een ver verleden zichtbaar maakt, gestileerd. Het beeld is duidelijk eerst in was gemodelleerd. Het schip is vervolgens in een handgeknede vorm afgegoten, waardoor een ruwe huid is ontstaan. De oneffenheden in het brons roepen een spel van licht en schaduw op. We spreken dan van plasticiteit. Door het object te patineren heeft het schip een weerbarstig 'geleefd' uiterlijk gekregen.

Kunstenaar

Hans Blank is op 15 januari 1952 in Wormerveer geboren. Van 1969 – 1975  studeerde hij aan Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar heeft hij onder anderen les gehad van Paul Grégoire, Piet Esser en Cor Hund.

Blank maakte de eerste jaren na de academie veel beelden geïnspireerd op de Griekse mythologie. Na deze periode waren paarden en stieren vaak het thema in zijn werk. Daarna zien wij zijn liefde voor schepen en varen in zijn kunstwerken en stond het maritieme centraal. Geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het zeewater als ook de mythes en sagen van de Vikingen en de Kelten creëerde Blank robuuste en krachtige beeldhouwwerken. Hij maakte zijn werken niet vanuit een cultureel heimwee maar vertaalde de mythen en sagen naar een eigen beeldtaal. Blank zei over zijn werk: "Wat ik maak doe ik voornamelijk voor mezelf". Wat zijn beelden gemeen hebben is een geheimzinnige onheilspellende sfeer. Soms voegde Blank stukken natuursteen aan zijn bronzen beelden toe. De ene keer bewerkte hij de steen met archaïsche, symbolische tekeningen, terwijl hij de andere keer gladde, op het strand gevonden stenen gebruikte. Zijn stijl is robuust en krachtig.

Hans Blank hield van de zee. Sinds 1989 woonde en werkte hij afwisselend in Den Oever nabij de Waddenzee en aan de ruige zuidwestkust van Ierland waar hij een atelier aan de Atlantische oceaan had. Keltische invloeden zijn sindsdien in veel van zijn werken terug te vinden. Naast zijn vrije werk voerde hij regelmatig beelden in opdracht uit voor particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen. Hans Blank was iemand die graag in alle stilte in zijn atelier werkte. Hij was niet iemand van veel woorden. Zijn klein plastiek draagt een heel ingekeerd impressionistisch karakter, terwijl uit zijn wat grotere beelden juist de vitaliteit en de energie van de mens spreekt. Hans Blank liet zijn bronzen beelden gieten bij bronsgieterij Kemner in Cuijk.

In de zomer van 2006 exposeerde Blank op het voormalige eiland Schokland. Het beeld 'Horizon' werd toen in de pastorie tentoongesteld. In 2007 werd 'Horizon' op de terp van Museum Schokland geplaatst, in 2008 een beeldje van een schippersechtpaar in de tuin van de Lichtwachterswoning op Oud Emmeloord en in 2011 werd een zeilschip geplaatst aan de kunstroute voor kinderen aan de Verhagenlaan in Emmeloord. In 2018 ontwietp Blank de Lelyprijs, een tweejaarlijkse prijs voor innovatief ondernemerschap in Hollands Kroon.

Op 29 januari 2019 overleed Hans Blank geheel onverwachts op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Oever aan een diabetescomplicatie. Op het voormalige eiland Wieringen laat hij diverse tastbare herinneringen achter. Zo zijn het Vissersmonument op de haven van Den Oever en het Vikingmonument bij het Viking Informatie Centrum van zijn hand.