Hondje

Hondje
Hondje Hondje Hondje Hondje

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Joris Baudoin

Materiaal: terrazzobeton

Jaar: 2004


Beschrijving:

In het park aan de Verhagenlaan staan kunstwerken die zijn aangeschaft voor het kunstproject "Huisje boompje beestje" een wandeling langs kunst op kniehoogte. Leerlingen van de St. Josephschool hebben hiervoor lammetjes, een vos, een pelikaan en een boomkikker uitgekozen. Samen met twee struisvogels, een kikker en een grachtenhuis werden zij in 2004 langs het wandelpad geplaatst. In september 2008 werden een aantal kunstwerken gestolen. Na de diefstal liet de gemeente in een reactie weten dat zij het voornemen hadden om de kunstroute weer compleet te maken.

In december 2009 kwam de gemeente zijn belofte na en werd een hondje op een lage gemetselde sokkel geplaatst. Het hondje is 45 cm hoog en is door de kunstenaar Joris Baudoin, alias Joris Beton, in 2004 gemaakt. Omdat je meteen kan zien wat het voorstelt noem je dit een figuratief kunstwerk. Het hondje is uit een brok terrazzo geslepen. Baudoin vertelt: "Je tekent als het ware driedimensionaal met een slijptol in de harde beton". Bij het slijpen komt de kleur van het marmer weer naar boven, dat geeft een sprekender resultaat dan beton. Door het vervolgens met een fijn diamanten schuursponsje te polijsten wordt het oppervlakte glad en de gekleurde steentjes zichtbaar. Het alpengroene hondje heeft een aandoenlijke primitieve vorm.

Kunstenaar

Joris Baudoin is in 1960 geboren in 's Hertogenbosch. Van 1977 tot 1979 studeerde hij bouwkunde aan de Kunstacademie in zijn geboorteplaats. In 1979 verwisselde hij deze studie voor de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Tijdens zijn studie liep hij stage in Geleen, Parijs en Oréons. In 1984 studeerde hij af.

Baudoin werkt voornamelijk in beton en terrazzobeton. In 1987 vervaardigde hij zijn eerste betonnen beelden. Doordat beton snel hardt, uitzakt, moeilijk hanteerbaar is en er onder andere met wapening, mallen, met de hand en later met slijpmachines gewerkt moet worden, ontstaat er een spontane, ietwat primitieve vorm. De onhandelbaarheid van het beton zijn voor Baudoin een uitdaging. Figuratief werk in combinatie met de (on)mogelijkheden van beton en het daarvan afgeleide handschrift levert een eigenwijs resultaat op. Joris werkt voornamelijk in opdracht. Bij het ontwerpen van zijn beelden betrekt hij de context en de historische ontwikkeling van een locatie.

Baudoin heeft onder andere beelden gemaakt op diverse rotondes in Nederland, zoals de schapen (1994) in Zaltbommel, de Zwartbonte koeien (1995) in Eemnes, een kruiwagen (1997) in Ommen en de Schotse Hooglanders (2000) in Rijswijk. Op een parkeerplaats in Nieuwegein ligt 'De Heilige Koe' (1997). Bij de Betuweroute Pannerdensch-kanaaltunnel staat een bijna 5 m hoge mammoet (2005) die hij in opdracht van ProRail ontwierp. Omdat tijdens het boren van de tunnel mamoetbotten zijn gevonden, is Baudoin op het idee gekomen deze mammoet te maken. Joris Baudoin is de geestelijk vader van de "gootspoken', figuurtjes die veel goten, daken en gevels in de regio Zaltbommel sieren. De gootspoken zijn een driedimensionale uitvoering van gevelstenen en vertellen iets over de bewoners of de historie van het pand. In november 2017 werd in Vlissingen het monument 'Mannen Tussen Staal' onthuld, een eerbetoon aan de oud medewerkers op de voormalige scheepswerf de Schelde. Omdat Baudoin graag met beton werkt gebruikt hij ook de naam Joris Beton.