Graffiti Dommelplein

Graffiti Dommelplein
Graffiti Dommelplein Graffiti Dommelplein Graffiti Dommelplein Graffiti Dommelplein Graffiti Dommelplein Graffiti Dommelplein Graffiti Dommelplein Graffiti Dommelplein

Plaats: Emmeloord

Locatie: Dommelplein

Kunstenaar: Buurtkinderen o.l.v. Stefan Alberts

Materiaal: verf

Jaar: 2013


Beschrijving:

In 2013 is het Dommelplein in de Rivierenbuurt in Emmeloord  opgeknapt. De ondergrond van het plein is rood gespoten. Hierop is nieuwe belijning aangebracht voor het voetbal- en basketbalveld. Verder is er ook een hinkelbaan en een twisterveld gemaakt.
 
Als afsluiting van de opknapbeurt hebben de kinderen die aan het Dommelplein wonen op 1 juli een graffiti met het thema sport op de kale muur bij het sportplein gemaakt. Onder leiding van graffiti-artiest Stefan Alberts uit Zwolle zijn kinderen en enkele ouders met een spuitbus aan de slag gegaan. Stefan legt uit hoe je het best een afbeelding kunt opbouwen. "Maak eerst een opzet in een lichte kleur, dan kun je er altijd weer overheen spuiten als het niet naar je zin is". Het resultaat van de workshop is een kleurig graffitikunstwerk geworden. Graffiti is sinds 1975 in opkomst. In het begin werd het gezien als vandalisme, maar tegenwoordig is het geaccepteerd als volledige kunst.
 
Stefan Alberts is in Emmeloord geen onbekende. In de gangen van het Emelwerda College maakte hij een lange decoratie en op de gymzaal in de Zuidert maakten leerlingen van basisschool Windkracht 10 onder zijn leiding een graffiti.
 
Kunstenaar
 

Stefan Alberts is geboren en getogen in Assendorp. De liefde voor graffiti werd in 1985 aangewakkerd. In die tijd wilde de dan 13-jarige Alberts leren breakdancen maar toen hij op televisie Style Wars zag, een documentaire over de hiphopcultuur in New York City  waar jongens de metro's van graffiti voorzagen, was hij verkocht. Na het zien van het programma begon hij onmiddellijk te schetsen. Tekenen lag hem altijd wel. "Stay Cool" stond er. Een paar maanden later spoot hij bij Assendorp zijn eerste tag op de muur. Hij had zijn naam nog niet gezet of hij werd opgepakt. Voor de kosten van het verwijderen van de graffiti moest hij opdraaien. Daarna maakte hij er een sport van om overal zijn (nieuwe) tag achter te laten tot het in 1988 goed mis ging. Er volgde een rechtszaak en hij kreeg een voorwaardelijke straf.

Alberts gooide het roer om en ging ieder weekend naar Amsterdam, waar gedoogplekken zijn voor graffiti-artiesten. In 1999 kreeg hij de gelegenheid om van zijn hobby zijn beroep te maken. Met zijn bedrijfje Klaver 5 Different Designs ontwerpt Alberts onder andere logo’s voor bedrijven, geeft hij graffiti-workshops en wordt hij regelmatig gevraagd om legaal zijn graffiti kunsten te ‘spuiten’ op bijvoorbeeld sporthallen en in kinderkamers. Ook internationaal heeft Alberts zijn sporen verdiend. Hij organiseert graffiti-workshops en rondleidingen in Berljn en heeft o.a. geëxposeerd in Las Vegas, San Francisco, Berlijn, Parijs en Toulouse. In de media wordt Stefan Alberts de graffitikoning van Nederland genoemd.