Zandkorrel

Zandkorrel
Zandkorrel Zandkorrel Zandkorrel Zandkorrel Zandkorrel

Plaats: Emmeloord

Locatie: Amsterdamweg

Kunstenaar: Bert van Loo

Materiaal: graniet / glas

Jaar: 1997


Beschrijving:

De wijk de Zuidert werd tussen 1970 en 1980 gebouwd. Bij het begin van de woonwijk werd al geld gereserveerd voor kunst in de wijk. In 1984 werd bij de Urkervaart het kunstwerk 'Paard' onthuld. In 1995 vroeg de gemeente Noordoostpolder verschillende kunstenaars ontwerpen voor een tweede kunstwerk te maken. Begin mei werd bekend dat de keuze gevallen was op het ontwerp van de Amsterdamse glaskunstenaar Bert van Loo.

Het kunstwerk werd in 1997 op een heuveltje aan de rand van de wijk de Zuidert geplaatst. Van Loo gaf het kunstwerk de titel 'Zandkorrel', maar in de volksmond wordt het 'Het ei' genoemd. Met de naam 'Zandkorrel' refereert de kunstenaar aan de ontstaansgeschiedenis van land. Van Loo maakte het kunstwerk van afgebrand grijs-blauwe graniet en glas. De keuze van glas bij het maken van beelden is bijzonder. De kunstenaar heeft platen 'wit' glas gestapeld. Bij stapeling ontstaat een zacht gekleurde massa, met een grote mate van transparantie. De banden van de steen contrasteren met de groene kleur van het 'gebroken' glas. Wanneer de zon schijnt lijkt het graniet zich te ontdoen van de zwaartekracht en drijft het op het licht. 'Zandkorrel' fascineert door de combinatie van materialen. De fragiliteit van het transparante glas en de dichtheid van het graniet steken scherp tegen elkaar af. Door wisselende lichtval lijkt het kunstobject steeds anders. In het programma Beeldspraak van Omroep Flevoland vertelt Bert van Loo: "Als het duister nat weer is dan sluit hij zich af, terwijl als het zonnig is gaat hij open, dan komt het licht erdoor, dan komt hij als het ware los van de grond, dan gaat hij bijna zweven. Dat is één van de karaktertrekken van dit kunstwerk".

Als Van Loo een kunstwerk in opdracht maakt, verwerkt hij zijn eigen thematiek binnen deze opdracht. Het kunstwerk aan de Amsterdamweg, nabij de Kamperweg, is op basis van een ovaal gemaakt. Het onregelmatige ovaal komt vaker voor bij het werk van de kunstenaar, zowel staand als liggend en gestapeld. Terwijl de gesloten vorm, een rollend gesteente, vertelt over de oertijd, het leven en het stijgende water verwijst de helderheid en het verlichtende meer naar de toekomst. Het kunstwerk is 1.10 m hoog, 2.40 m breed en 0.90 m diep, weegt 9000 kilo en heeft € 30.000,- gekost. Het geld kwam uit het gemeentelijke A.D. van Eckfonds.

Kunstenaar

Bert van Loo is in 1946 in Gulpen geboren. Van 1967 – 1973 studeerde hij beeldhouwen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 1972 volgde hij ook een studie glas aan het Royal College of Art in Londen. Van Loo trad aanvankelijk op als adviseur voor vakgenoten bij het maken van werk in opdracht, maar neemt vanaf 1980 ook zelf opdrachten aan voor kunstwerken in de openbare ruimte.

Van Loo bewerkt glas op een geheel eigen wijze. Hij snijdt en breekt het op zo'n manier dat het breukvlak oneffen wordt. Vaak zoekt hij de combinatie van glas met andere materialen zoals steen, hout of ondoorzichtig glas. De glaskunstenaar heeft zich een smelttechniek eigen gemaakt, waardoor vlakglas en steen tot een harmonieus (evenwichtig) geheel kunnen worden verwerkt. Soms herinneren de beelden van Van Loo aan werk uit de jaren tachtig, van de twintigste eeuw, van de IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson. Deze maakte sculpturen van gestapelde glasplaten, geklemd en perfect passend tussen twee helften van een gespleten steen, of combineerde, net als Van Loo, een huis- of pijlvorm met een grof brok natuursteen.

Werk van Van Loo is o.a. te vinden in Amsterdam-Osdorp, aan de Mauritskade in Amsterdam, Veenendaal, Nieuw Vennep en Emmeloord.