Hazen

Hazen

Plaats: Emmeloord

Locatie: De Kaukasus

Kunstenaar: Will Schropp

Materiaal: lindehout

Jaar: 2007

Beschrijving:

In opdracht van Lithos Bouw & Ontwikkeling uit Amersfoort ontwierp OPL architecten uit Utrecht 37 appartementen aan De Balkan. Het strookvormig woongebouw werd in 2004-2007 gebouwd op het terrein van het voormalig ABN AMRO kantoor. Achter de woningen staan in de groenstrook aan De Kaukasus twee hazen op vierkante palen die door Lithos Bouw & Ontwikkeling geschonken zijn aan de bewoners van het wooncomplex. De dieren zijn gemaakt door de Duivense houtkunstenaar Will Schropp. 

Wie aan een haas denkt, ziet beweging, een dier dat met grote sprongen en met hoge snelheid door een weiland in de polder rent. Om beweging uit te drukken in een bewegingloos stuk hout moet je gebruik maken van lijnen die beweging suggereren. Hout is gegroeid uit levende natuur. Hout verrast: het heeft geur, kleur en een lijnenspel. De hazen zijn gebeeldhouwd. Door zagen, hakken, raspen en schuren kwamen ze tot stand. Will Schropp maakt gebruik van hout dat afkomstig is van bomen die in Nederland groeien. De boomstammen laat de kunstenaar in de zagerij tot balken zagen, die dan nog 1 à 2 jaar moeten liggen voordat hij ermee gaat werken. Voor de hazen heeft hij lindehout gekozen. In de zachte lichtgekleurde houtsoort spelen jaarringen bijna geen rol zodat alle aandacht kan gaan naar de lijnen die in het hout zijn gemaakt. Bron: Thuis beelden maken van hout; aflevering 'dierfiguur'.

Kunstenaar

Will Schropp is in 1948 geboren. Van kinds af aan is hij geïnteresseerd in kunst en de natuur. In 1985 studeerde hij af aan de Kunstacademie in Arnhem. Sinds die tijd laat Schropp zien dat je als vormgever uitstekend gebruik kunt maken van hout. Van zorgvuldig uitgekozen boomsoorten die in Nederland of Europa groeien maakt hij houten beelden. In zijn atelier aan de Rijksweg in Duiven staan meer dan honderd beelden voor binnen en buiten. Op de website houtenbeelden.nl vertelt Will Schropp: "Wanneer een idee, na soms vele schetsen, is uitgewerkt, zoek ik er het hout bij dat er perfect op aansluit. De schoonheid van de vorm en het materiaal is belangrijk. Niet alleen de kleur of de nervatuur spelen een rol, maar ook de gevoelswaarde. Het spreekt vanzelf, dat daarvoor niet alleen kennis van het hout belangrijk is, maar ik vind ook dat je moet weten hoe bomen in mythologie, sprookjes en literatuur voorkomen." Kijk hier voor meer informatie.

Laatste Update maandag, 15 februari 2021