Stam

Stam
Stam Stam Stam Stam

Plaats: Emmeloord

Locatie: Revelsant

Kunstenaar: Wim van Doorschodt

Materiaal: beton

Jaar: 1982

Beschrijving:

Tegenover verzorgingshuis Wittesteijn aan het Revelsant staat, temidden van het groen, op een bed van kiezelstenen de sculptuur 'Stam'. Het kunstwerk, ontworpen door Wim van Doorschodt, heeft een monochrome grijswitte huid waardoor de vorm zich onderscheidt van zijn omgeving. De kunstenaar is gefascineerd door groeivormen en laat zich inspireren door de natuur. Van Doorschodt laat in zijn sculpturen een duidelijke voorkeur voor vereenvoudigde gesloten vormen zien. De betonnen boomstam is daarvan een goed voorbeeld.

Het kunstwerk is door een gespecialiseerd bedrijf gerealiseerd. Nadat van Doorschodt het model had aangeleverd werd de mal gemaakt en het beton gedraaid en gestort. Na het uitharden van het beton is de mal verwijderd en werden eventuele gietnaden en gietfouten weggevijld en weggeslepen. Gietbellen en ongewenste holtes konden opgevuld worden. Hierdoor heeft het kunstwerk een hele gladde huid gekregen. Beton is een sterk materiaal dat weinig te lijden heeft van regen, vorst en wind.

Kunstenaar

Willem C. Doorschodt is op 5 augustus 1938  in Den Haag geboren. Tegenwoordig is hij beter bekend als Wim van Doorschodt. Van Doorschodt heeft in verschillende steden sculpturale sporen nagelaten. Zijn beelden zijn uitgevoerd in steen of beton. Van Doorschodt was beeldhouwer in hart en nieren. Hij etaleerde in zijn abstracte vormentaal een duidelijke voorkeur voor gesloten vormen, eenvoud en vereenvoudiging. Daarnaast speelden gevoelsmatige aspecten een belangrijke rol. Zijn beelden nodigen uit tot aanraken.

Na 13 jaar als beeldhouwer werkzaam geweest te zijn besloot Van Doorschodt zich te gaan toeleggen op het ontwerpen en maken van sieraden. Wim van Doorschodt runde jarenlang een galerie in Zwolle. Na zijn scheiding woonde en werkte Van Doorschodt in het voormalig Lloyd Hotel op het Lloyd-complex aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. In juni 2008 overleed Wim van Doorschodt op 70-jarige leeftijd.

In Zwolle vind je de kunstwerken "Mythe" (1966), "Lente" (1973) en "Groeivorm" (1978) die hij voor de stad maakte. In Flevoland staan de kunstwerken "Onderduikersbank" (1967) en "Stam" (1982) in Emmeloord en in Ens, "Fontein" (1971).

Laatste Update maandag, 27 juli 2015