Buitenwand

Buitenwand
Buitenwand Buitenwand Buitenwand Buitenwand Buitenwand Buitenwand Buitenwand Buitenwand

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostranddreef

Kunstenaar: Alfred van Werven

Materiaal: steen

Jaar: 1973

Beschrijving:

Op de Ölandhorst, gebouwd door architect J.A. Reyes, zijn de ornamenten (versieringen) aangebracht door de kunstenaar Alfred van Werven. Het is gemaakt van Ölandsteen, dat afkomstig is van het Zweedse eiland Öland in de Oostzee. Onze voorvaderen kwamen daar met hun schepen om handel te drijven en namen de Ölandsteen als ballast mee terug. Het kunstwerk valt al van verre op. De wanden van het gebouw zijn bedekt met steen mozaïeken in roze en grijze tinten, die zich binnen in het gebouw voortzetten. Een samenspel van steen, platen, brokken, tegels, dwars in de muur gezette schijven. Er is een grote variatie in de stenen, ook wat de kleur betreft. De verschillen in kleur ontstaan niet door verschil in steensoorten, maar is een kwestie van leeftijd. In de ontwerpschetsen van de kunstenaar was nauwkeurig plaats en kleur van elke steen bepaald. Links van de hoofdingang is duidelijk een vogelachtige figuur te herkennen in een 'landschap' van boomachtige vormen. Architect Reyes had grote bedenkingen tegen deze enorme hoeveelheid stenen. Zou het gebouw die vracht wel kunnen dragen? Maar de opdrachtgever, het bestuur van de B.V.IJ. wilde dit object toch tot stand zien komen. Gelukkig kreeg Reyes achteraf ongelijk.

Kunstenaar

Alfred August van Werven werd op 13 oktober 1920 in Nijmegen geboren en volgde vier jaar lang een opleiding voor de acte MO tekenen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarna aan de Academie in Den Haag een jaar grafiek en tenslotte aan de Hochschule für Kunst und Gestaltung in Graz een jaar beeldhouwen. Een veelzijdige opleiding, die resulteerde in een grote variatie aan scheppingen. Hij was een belangrijk beeldend kunstenaar op het gebied van de monumentale kunst en binnenhuisarchitectuur voor scholen, kerken en openbare gebouwen. Hij werkte verhalend in figuratieve, sterk gestileerde stijl.

Alfred van Werven woonden en werkte in Rotterdam, Zeist, Zuidwolde en Lutten (gemeente Hardenberg). In de jaren 1970 woonde hij in Lelystad. Van Werven was een integer en gedreven kunstenaar die zich niet voor honderd, maar voor heel veel meer procent inzette. Die als het moest tegen iedereen inging om het werk zo te volvoeren zoals hij dacht dat het goed was. Een grote man met wapperende haren, grote handen die het meest precieze werk konden uitvoeren. Iemand die van tevoren wist dat zijn tijd afliep, en als een bezetene aan het werk bleef. Alfred van Werven stierf op 14 november 1979 in Zwolle, in de leeftijd van 59 jaar.

Van Werven heeft de Provincie Flevoland heel veel werk na gelaten. In Dronten maakte hij een 72 meter lange wandfries en ontwierp voor het Kerkcentrum de Ark het liturgisch interieur; preekstoel, doopvont en raamschildering. Bij de begraafplaats en in kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen zijn sculpturen van zijn hand te vinden. In Lelystad vind je de sculptures ‘Tweeklang’, ‘Goddelijke Hand’ en versierde hij de buitenwand van crematorium de Ölandhorst en maakte hij voor een school in sgrafitto techniek de muurdecoratie 'Overstapje' .

Laatste Update maandag, 06 januari 2014