Katten

Katten
Katten Katten Katten Katten Katten

Plaats: Lelystad

Locatie: Larserdreef 300

Kunstenaar: Axel en Helena van der Kraan

Materiaal: brons

Jaar: 1998

Beschrijving:

Op 3 meter hoge betonnen sokkels liggen bezadigd twee enorme grote katten van het kunstenaars echtpaar Axel en Helena van de Kraan. De ene kat houdt een grote sleutel vast, waar de andere reikhalzend zijn poot naar uitstrekt. Tevergeefs, de afstand tussen beide is te “groot”. De kat zal nog even moeten wachten totdat de sleutelbewaarder de sleutel zal aanreiken.

Het figuratieve kunstwerk is gemaakt van brons. De grote katten zijn symbolisch als poortwachters voor de Penitentiaire Inrichting Lelystad (PIL) geplaatst. Daar moeten de gedetineerden ook rustig wachten op het moment dat de bewaarder de sleutel omdraait en zij hun vrijheid tegemoet mogen treden.

Kunstenaars

Axel Erik van der Kraan werd op 18 april 1949 in Rotterdam geboren. Van 1966-1968 studeerde hij aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarna vervolgde hij zijn opleiding van 1968 tot 1970 aan De Ateliers in Amsterdam. Axel van der Kraan is beeldhouwer en graficus.

Helena Jirina van der Kraan- Maazel werd als Helena Jirina Mázel op 14 juni1940 in Praag (Tsjechië) geboren. In haar geboorteplaats studeerde zij aan the University of Technology. Van 1968 – 1970 vervolgde zij haar opleiding aan De Ateliers in Amsterdam. Hier ontmoet zij haar huidige man, de beeldhouwer en graficus Axel van der Kraan. In de jaren 80 van de twintigste eeuw werken zij samen aan uiteenlopende projecten, zoals installaties en sculpturen. Vanaf 1970 gaat Van der Kraan fotograferen, eerst om hun projecten te documenteren en niet veel later dit als een autonome discipline te gaan beoefenen. Helena fotografeert met name mensen uit de Nederlandse kunstwereld. Naast het portret is het stilleven een belangrijk onderwerp binnen haar werk. Naast fotografe is zij ook beeldhouwster.

In Den Haag staat het kunstwerk "Het Schillenpaard" van de Schilderswijk (1989), in Lelystad, "Katten" (1998),  in Wormerveer vind je "Keteltje" (1999) en in Barendrecht "De Smid" (2006).

 

 

Laatste Update donderdag, 18 juli 2013