De Wachters

De Wachters
De Wachters De Wachters De Wachters De Wachters De Wachters De Wachters

Plaats: Lelystad

Locatie: Waardenborg

Kunstenaar: Astrid Veldhuyzen-Koppen

Materiaal: brons

Jaar: 2007


Beschrijving:

Op 17 december 2007 onthulde burgemeester Horselenberg een kunstwerk van brons aan de Waardenborg. Het ca. drie meter hoge kunstwerk 'De Wachters' is een ontwerp van Astrid Veldhuyzen-Koppen, voorstellend drie bomen. Als je er dichterbij komt ontdek je er figuren in met een menselijke uitstraling. Boommensen die zich thuis en beschermd voelen in het groen. Twee kijken er voor zich uit, de hoofden zijn en face afgebeeld. De derde boom is en profil afgebeeld en kijkt over haar schouder naar haar soortgenoten. Bij 'De Wachters' is duidelijk de textuur te zien, ontstaan doordat ze met kleine stukjes was gemodelleerd zijn.

"De mens in al zijn verschijningsvormen heeft me altijd geboeid" zegt de kunstenares. "Als het beeld in mijn hoofd is ontstaan, maak ik vaak wat schetsen. Soms begin ik meteen met boetseren. Na een eerste opzet is er altijd overleg met de opdrachtgever en krijgt het sculptuur verder gestalte".

De projectontwikkelaars Bemog en Van Wijnen B.V. hebben het kunstwerk aan de gemeente aangeboden als blijk van dank en waardering voor de wijze waarop de gehele ontwikkeling en realisatie van de wijk tot stand is gekomen.

Zie ook: Omroep Flevoland

Kunstenaar

Astrid Veldhuyzen-Koppen is in 1952 in Papendrecht geboren. Zij volgde haar opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in België. Later maakte zij kennis met de discipline keramiek waarna ze in Gouda een opleiding volgde. Aanvankelijk legde zij zich toe op het tekenen van hoofdzakelijk menselijke figuren. Het tweedimensionale werk gaf haar echter te weinig voldoening. Zoekend in verschillende disciplines, zoals tekenen, schilderen en boetseren met klei, kwam zij als het ware thuis nadat ze van een bevriende kunstenaar een stuk boetseerwas had gekregen. In 1993 is zij gestart met Atelier 'In Beeld' in Heelsum. Om aan haar verbeelding driediemensionaal uiting te geven voert zij tegenwoordig haar creaties uit in klei, beton en brons.

In Waalwijk staan 'Monument Waalwijk 700' en 'Vredesmonument', beide uit 2004. In 2007 werd in Papendrecht het kunstwerk 'Papendrecht 900' en in Lelystad 'De Wachters' geplaatst. Uit 2008 dateert het kunstwerk 'Fluitspeelster' in Emmeloord. Ook in Middelharnis en Vrouwengevangenis Ter Peel is een kunstwerk van Astrid Veldhuyzen-Koppen te vinden.