Muurschildering Agoraweg

Muurschildering Agoraweg
Muurschildering Agoraweg Muurschildering Agoraweg Muurschildering Agoraweg Muurschildering Agoraweg Muurschildering Agoraweg

Plaats: Lelystad

Locatie: Agoraweg / Agorahof

Kunstenaar: Sidney Waerts

Materiaal: verf

Jaar: 2020


Beschrijving:

Op initiatief van graffiti-organisatie Writer’s Block en URBN Village heeft kunstenaar Sidney Waerts in oktober 2020 op de grote blinde muur op de hoek van de Agoraweg en Agorahof een muurschildering gemaakt. Toen hij voor het project gevraagd werd heeft hij gelijk ja gezegd. Waerts is in Lelystad geboren en woonde er tot zijn 17e. Op zijn instagram-account schreef hij: "Deze stad is heel speciaal voor mij, omdat ze mij heeft gevormd tot wie ik nu ben. Ze bood me alles wat ik maar kon wensen om een ​​heel inspirerende jeugd te hebben. Ondanks de mensen die een uitgesproken mening hebben over deze stad, bracht ze voor mij motivatie voort uit haar imperfectie". In een interview aan Omroep Flevoland vertelde de kunstenaar dat hij er een ongelooflijke leuke jeugd heeft gehad waar veel avontuur te beleven was. Dat is zijn inspiratie voor het kunstwerk geweest. Op de muur zwemt een jong meisje onder water. Het meisje vertegenwoordigd de jeugd van de schilder in Lelystad, maar ook alle nieuwe generaties die na hem komen. Zij moeten nog een plek in hun hometown vinden. De bodem met lichtgevende vissen en planten symboliseert een nieuwe vruchtbare bodem die ontdekt wordt. Daarmee wil Sidney Waerts zeggen: "Lelystad herrijs en maak er wat moois van". Er zijn dingen in de stad die niet goed gegaan zijn, maar draag zelf een steentje bij aan de veranderingen. 

Waerts bracht op de muur een ondergrond aan waarop hij de schildering laag voor laag aangebracht. De muurschildering draagt bij aan het verfraaien van het stadshart. 

Kunstenaar

Sidney Waerts is in 1976 in Lelystad geboren. Na een carrière van vijftien jaar in de reclame brak hij in 2017 door met de concert poster die hij maakte voor de wereldberoemde rockband Pearl Jam van zanger Eddie Vedder. In 2018 besloot hij om zijn eigen artistieke pad in te slaan en kunstenaar te worden. Sindsdien exposeert hij met zijn schilderijen, sculpturen en kunst in galeries en musea in binnen- en buitenland. 

Inmiddels heeft hij zich ook toegelegd op de mural; het beschilderen van grote muren in de openbare ruimte. Sinds 2019 is er in het Amerikaanse Eugene in de staat Oregon een echte ‘Waerts’ te vinden. Ook in zijn huidige woonplaats Haarlem liet hij zijn proeve van bekwaamheid op vijf muren achter. Aan de Vlietstraat maakte hij een tweetal schilderingen en aan een blinde muur langs de Kromme Elleboogsteeg in het centrum van de stad schommelt zijn eigen dochtertje Meesie van 4,5 jaar door de sterrenhemel. Aan de Rijksstraatweg is eveneens een schildering te vinden en op het schoolplein van de Sint Bavoschool in de Reviusstraat. "Mural-art helpt de saamhorigheid in buurten te vergroten", zo laat Waerts aan het lokale mediaplatform Haarlems Bodem weten. "Buurten worden positiever in het daglicht gezet omdat er een openluchtgalerie ontstaat waar hele gemeenschappen bij betrokken zijn. De kunst vertegenwoordigt de gemeenschap en daardoor ontstaat er een gevoel van geborgenheid en saamhorigheid".

Sidney Waerts is autodidact.