Muurschildering Poststraat

Muurschildering Poststraat

Plaats: Lelystad

Locatie: Poststraat

Kunstenaar: Kitsune Jolene

Materiaal: verf

Jaar: 2021


Beschrijving:

Op verschillende plekken in het stadshart verschenen tussen september en december 2021 muurschilderingen met het gezamenlijke thema 'Nieuw land op de zeebodem'. De murals zijn een initiatief van organisatie Writer's Block in samenwerking met de gemeente. In juli 2021 werd met een meerderheid van 20 van de 28 aanwezige raadsleden een motie van het CDA, de InwonersPartij en de ChristenUnie aangenomen om € 30.000,- uit te trekken om in twee jaar tijd het stadscentrum met muurschilderingen te verlevendigen. De Belgische Jolien De Waele, artiestennaam Kitsune Jolene, was de derde straatartiest die een kale muur in een gevelvullend kunstwerk veranderde. 

De stijl van Kitsune Jolene is te herkennen als verzadigd, bijna pastel kleurgebruik met de kleur roze als vaste constante. Ze staat dicht bij haar omgeving. Dit is terug te zien in haar kunstwerken waarin portretten van vrouwen, natuur en dieren centraal staan. Tussen 14 en 21 oktober 2021 schilderde zij met verf en penseel op een muur aan de Poststraat een vrouw die een bak lelies in haar handen heeft waarnaar zij gebiologeerd kijkt. De lelies, die in een laagje water staan, verwijzen naar ingenieur Lely, de grondlegger van het Zuiderzeeproject en naamgever van de stad. De poëtische voorstelling staat symbool voor hoe de Nederlanders hier de zee hebben ingepolderd en hoe daar iets moois uitgroeit. Daarnaast wil zij laten zien hoe de inwoners van de stad hier tot bloei kunnen komen. Een visuele metafoor voor een bijzondere stad waar de mens de controle nam over de eigen omgeving. De muurschildering bevindt zich boven Lela Erotica. Daarom had Kitsune Jolene oorspronkelijk voor een pikanter ontwerp gekozen, dat door de gemeente werd afgekeurd. 

Kunstenaar

Jolien de Waele is in 1992 geboren in België. Zij groeide op in het Eksaarde en Lokeren en studeerde Vrije Beeldende Kunsten aan het Secundair Kunstinstituut in Gent. Na haar studies Beeldende Kunst & Architectuur en een lange periode als vrijwillig assistent van enkele kunstenaars in de wereld van de street art, besloot ze eind 2017 om de spuitbus in handen te nemen. In juli 2019 maakte ze haar eerste muurschildering ‘Listen to your momma darling’ in Gent. Onder de naam Kitsune Jolene schildert zij kleurrijke, realistische portretten. Haar artiestennaam komt van haar favoriete Pokémon, Ninetales. Ninetales was gebaseerd op een soort Japanse mythologische vossen die duizenden jaren oud worden en na honderd jaar van gedaante kunnen veranderen in jonge vrouwen. Mythologie was één van de favoriete onderwerpen van Jolien de Waele dus was Kitsune, dat vos betekent, voor haar een perfect passend alias.