Gedichten wandgravengalerij

Gedichten wandgravengalerij

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostranddreef 1

Kunstenaar: Petank

Materiaal: letters op steen

Jaar: 2009


Beschrijving:

In landen rondom de Middellandse Zee is het niets bijzonders. In een vlakke polder wel: wand- of galerijgraven. Een laatste rustplaats boven de grond, zonder dat er sprake is van een crematie. Op de algemene begraafplaats Lelystad zijn op initiatief van raadslid Luc Baaten van de InwonersPartij, twee wanden met in totaal zestig graven geplaatst. Lelystad was daarmee de 7e gemeente in het land, en de eerste in Flevoland, die bovengronds begraven mogelijk maakt. Wethouder Willem de Jager verrichtte op 16 december 2009 de officiële 'opening'. 

Het wandgraf is 81 cm breed, 59 cm hoog en 2,60 m diep en biedt plaats aan één overledene. Op de voorzijde van elke grafruimte is plaats voor een gedenkteken met ruimte voor de invulling van persoonlijke gegevens, tekst en/of inscriptie. Stadsdichter Petanak (Peter van Beurden) heeft een gedicht en een haiku gemaakt voor de beide koppen van de wandgravengalerij. Die heeft hij tijdens de officiële opening van de wandgraven samen met wethouder De Jager onthuld. 

Op de zuidwand staat het volgende gedicht: 

Ik zag je lopen
over de brug
naar de overkant
verlicht, onbevreesd

op weg naar huis
met lichte tred
en draaiend kompas,
focus op de einder.
 
Op de oostwand staat een haiku, een van oorsprong Japanse dichtvorm en is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter. Een haiku bestaat uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. De haiku luidt: 
 
Zingend springt het gras
omhoog naar de zon, wolken
zwart van kleur, wijken

Dichter

Peter van Beurden werd in 2009 door een jury onder leiding van toenmalig Dichter des Vaderlands Driek van Wissen tot stadsdichter van Lelystad benoemd. In 2005 besloot het College van Lelystad voor de eerste keer om een stadsdichter te benoemen. Nadat in 2006 de zittende stadsdichter opnieuw werd aangesteld, heeft Lelystad elke twee jaar een andere stadsdichter en gedurende deze periode mag de dichter in kwestie de titel ‘Stadsdichter van Lelystad’ voeren. Van Beurden was de vierde stadsdichter. Al sinds de jaren 80 schrijft hij gedichten onder pseudoniem Petanak. In de schaduw van Jan Wolkers en Mustafa Stitou, debuteerde Petanak in 1998 op Sunsation, het grootste poëziefestival in de openlucht van Nederland. Bij de opening van de nieuwe FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad in 2010 werd een speciaal daarvoor geschreven gedicht van Petanak onthuld. Dit gedicht is bevestigd op een 8 meter hoge wand in de hal van de bibliotheek.