Bakens

Bakens
Bakens Bakens Bakens

Plaats: Lelystad

Locatie: Hourribweg

Kunstenaar: Jeroen Stok

Materiaal: staal en roestvrijstaal

Jaar: 1991


Beschrijving:

Op 10 april 1991 werd bij het informatiecentum Nieuw Land het kunstwerk 'Bakens' onthuld, dat in opdracht van de Vereniging Vrienden van Nieuw Land gemaakt is door de kunstenaar Jeroen Stok. Het kunstwerk is gefinancieerd uit het fonds culturele projecten van de provincie Flevoland. Het object verwijst naar de kuststrook, waar enige tijd later het nieuwe onderkomen van de vereniging werd gebouwd De grotendeels kale vlakte bij informatiecentrum was voor Stok een bron van inspiratie'. Hij stelde voor er vijf objecten te plaatsen. De vereniging Vrienden van Nieuw Land heeft bood aan de objecten te onderhouden.

Het water en haar scheepvaart hebben de historie van het IJsselmeer bepaald. De in hoogte van drie tot vier meter variërende driehoeken, van plaatstaal, zijn markeringsobjecten en zijn direct afgeleid van dit scheepvaartverleden. Als herkenningstekens staan zij, zoals de vroegere scheepvaartbakens achter elkaar. De 'Bakens' vormen een typisch windobject. In de driehoeken van staal, hangen beweegbare platen van roestvrijstaal, die zich richten naar de wind. De visuele werking van de driehoeken verandert als gevolg van de wind. Zo moet dit object in de wind een spel van lichtschitteringen teweeg brengen. Door het reliëf in het landschap zijn de in rij geplaatste vijf driehoeken nooit op een lijn te zien. Volgens Jeroen Stok symboliseren de vijf bakens de voortdurende alertheid voor water. De bakens zijn tevens de herinnering aan de bakens die hij als kind zag als hij over de dijk naar school liep.

Vanwege de herinrichting van het gebied bij museum Nieuw Land is de sculptuur in 2008 verplaatst naar de groenzone van de entree van Bataviastad.

Bekijk de uitzending van Beeldspraak over Bakens

Kunstenaar

Jeroen Stok werd op 13 mei 1959 in Rotterdam geboren. Aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag studeerde hij van 1979 -1981 techniek. Daarna studeerde hij twee jaar aan de Vrije Academie in Den Haag en vervolgens voltooide hij zijn opleiding van 1984-1985 aan het Art Department van de MIV University in IOWA, Amerika.

Jeroen Stok werkt met staal en dan het liefst roestvaststaal, een veelzijdig materiaal met een uitstraling van kwaliteit. Door het te bewerken met machines als een wals en een zetbank ontstaan integrerende ontwerpen en sculpturen. Daarna kan het op diverse manieren bewerkt worden, zoals polijsten, waardoor totaal verschillende effecten ontstaan. Stok haalt zijn inspiratie uit de natuur en zijn favoriete onderwerpen zijn bloemen en vogels die grotendeels teruggebracht zijn tot hun essentie. Al heel lang komen bloem en bloeivormen voor in zijn tekeningen en beelden. Dit is geen bewuste keuze, ze komen er gewoon in. Ook vanuit strenge symmetrieën ontstaan ze. De overgang van gesloten knop naar open bloem vindt Jeroen Stok prachtig en wonderlijk. Naast vrij werk en opdrachten voor kunst in de openbare ruimte maakt Stolk ook grafmonumenten die hij uitvoert in RVS in combinatie met glas.

Jeroen Stok woont in Lelystad, voelt zich thuis in de polder en is vooral gefascineerd door de altijd aanwezige wind.