Muurschildering Agorahof

Muurschildering Agorahof

Plaats: Lelystad

Locatie: Agorahof

Kunstenaar: Pipsqueak was here!!!

Materiaal: verf

Jaar: 2021


Beschrijving:

Van 13 tot 18 september 2021 werd op een muur aan de Agorahof een grote muurschildering aangebracht. Verantwoordelijk voor de mural is het kunstenaarsduo Pipsqueak was here!!!. Het was de eerste muur van een grootschalig street art project van het graffiti-collectief Writer’s Block. Binnen tien weken werden in het najaar van 2021 op locaties in het stadshart, 't Lelycentre en aan de kust 10 muurschilderingen gemaakt door nationale en internationale street art kunstenaars. Het thema dat voor alle tien werken geldt is 'De nieuwe natuur'. Verder zijn de kunstenaars min of meer vrij om te maken wat ze willen, hoewel er over het ontwerp wel overleg met de eigenaar van het gebouw plaatsgevonden moet hebben.

Pipsqueak was here!!! is een Amsterdams duo dat vaak en graag samenwerkt. Pipsqueak, een man/vrouw duo, heeft elkaar leren kennen tijdens hun kunstopleiding begin jaren negentig van de twintigste eeuw. Ze zaten op de toenmalige Amsterdamse Hogeschool voor de beeldende kunst, toen gevestigd in de Lutmastraat in de Amsterdamse Pijp. De naam Pipsqueak was here!!! is als volgt te verklaren; een Pipsqueak is een uitgesproken luid en babbelig onbeduidend type, door de toevoeging was here!!!, probeert hij zichzelf extra belangrijk te laten zijn in al zijn onbeduidendheid. Het kunstenaarsduo maakt streetart en hun werken worden gerekend tot pop-art. Ze werken op en met diverse materialen en verrijken de wereld met hun speelse, kleurrijke en betekenisvolle muren. Beide kunstenaars werken vanuit dezelfde discipline. Geconcentreerd, nauwkeurig en vanuit hun gevoel en inspiratie. Een samensmelting van deze twee kunstenaars zorgt voor een harmonieus en kleurrijk beeld, veelal voorzien van een sterke boodschap.

Het centrale thema in hun werk is de relatie van de mens tot de natuur en haar eigen natuur. "Het gaat om de wijze waarop wij als mens handelen en omgaan met onze leefomgeving en de gevolgen die dit heeft voor de natuur en haar bewoners. Meest opvallende aspect aan ons werk is de afbeelding van kinderen gekoppeld aan grotere beesten. Kinderen, de volgende generatie, is een verantwoordelijkheid van deze generatie. De grotere beesten is een andere verantwoordelijkheid omdat wij hun natuurlijke omgeving maar blijven beperken". In Lelystad schilderde het duo een zittende jongen naast een gigantische haas. De grote vlakken zijn met roller en kwast gemaakt, de jongen en de haas werden met stencils uitgewerkt. De figuren zijn geplaatst in een landschap met grote groene planten. De beschouwer wordt door de kunstenaars bewust bij de voorstelling betrokken. Dat komt door de indringende blik van de jongen. Hij kijkt je rechtstreeks aan. De haas kijkt van de beschouwer weg. Pipsqueak was here!!! wil niet louter het menselijk gedrag aan de kaak stellen. "We proberen mensen door een goed, mooi of prettig beeld naar binnen te trekken. Zo kunnen de vragen die wij onszelf stellen ook in hen opkomen. Ook om iets los te maken om op een positievere manier met natuur en materie om te springen".