Dichtregel

Dichtregel

Plaats: Lelystad

Locatie: Neringweg

Kunstenaar: Thomas Gerla

Materiaal: kunststof

Jaar: 2018


Beschrijving:

In 2005 besloot het College van B&W voor de eerste keer om een stadsdichter te benoemen, een dichter die gedurende een bepaalde periode gedichten schrijft over de stad en de verschillende gebeurtenissen die binnen de gemeente plaatsvinden. De stadsdichter heeft de verantwoordelijkheid om als bindende factor zorg te dragen voor de poëtische prestatie van Lelystad en dient hiervoor jaarlijks minstens 6 gedichten te schrijven. Sindsdien heeft Lelystad elke twee jaar een andere stadsdichter en gedurende deze periode mag de dichter in kwestie de titel ‘Stadsdichter van Lelystad’ voeren. Alle stadsgedichten worden als dank na afloop van de twee jaar gebundeld en gepubliceerd. Gerard Beense (1946-2020) werd in 2005 verkozen tot de eerste officiële Stadsdichter van Lelystad en in 2007 volgde Marian van Gog hem op. Vanaf 2009 was Petanak (Peter van Beurden) de derde stadsdichter en Antonius de Knegt (pseudoniem voor Marcel van Kersbergen) volgde hem in 2011 op. Van 2013 tot 2015 bekleedde Martijn Nijdeken de functie, waarna hij werd opgevolgd door Gerard Beense. Op 1 juni 2017, het jaar waarin Lelystad haar 50-jarig bestaan vierde, werd Thomas Gerla tot nieuwe stadsdichter benoemd. Met onderstaand gedicht 'Lelystad' sleepte hij het stadsdichterschap in de wacht. 

Lelystad
 
Hier ben ik geboren
Hier stond eens mijn wieg
Ik ken haar kerken en haar kroegen
Hier heb ik zoveel lief
 
Hier zat ik op school
Hier liep ik hand in hand
Ik ken haar paden en haar parken
Hier lag ik aan haar strand
 
Hier blijf ik vertrekken
Om hier weer thuis te komen
Ik ken haar grillen en haar grieven
Hier durfde ik te dromen
 
Waar het huis van een vriend
Nooit een fietsbrug te ver is
Waar weerbarstig als water
Men als een dijk solidair is
 
Waar de ingenieur verheven
Waakt over het nieuwe land
In zijn stad die is gerezen
Uit klei en opgespoten zand
 
Deze stad die nog zo jong is
Tekent heel mijn leven
Deze stad van vijftig lentes
Waar is de tijd gebleven

In aanwezigheid van Thomas Gerla onthulde wethouder Peter Schot op 12 december 2018 de dichtregel  'WAAR HET HUIS VAN EEN VRIEND NOOIT EEN FIETSBRUG TE VER IS' aan een muur aan de Neringweg, een fragment uit bovenstaand gedicht. Bij de onthulling heeft de wethouder een bordje geplaatst waarop het volledige gedicht te lezen is. Het plaatsen van de dichtregel is onderdeel van een meerjarig traject waarbij gedichten worden aangebracht in de openbare ruimte van het Stadshart. Bij de kunstwerken 'Scheepskiel' en 'Zeespiegel' werden in mei 2019 gedichten van voormalig stadsdichter Gerard Beense onthuld.

Van 2019-2021 was Juul Baars de 8e stadsdichter. Op 13 juli 2021 werd Thomas Gerla met 52% van de 554 uitgebrachte punblieksstemmen voor de tweede maal verkozen tot stadsdichter. Daarmee treedt hij in de voetsporen van de in 2020 overleden eerste stadsdichter Gerard Beense, die ook twee keer stadsdichter van Lelystad was.