De Kus

De Kus
De Kus De Kus De Kus De Kus De Kus De Kus

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostrandpark

Kunstenaar: Thijl Wijdeveld

Materiaal: brons

Jaar: 1998


Beschrijving:

De bewoners van het Oostrandpark zochten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de wijk een beeld. In die 1998 had Thijs Wijdeveld een tentoonstelling in het Provinciehuis in Lelystad en de bewonerscommissie kwam bij Wijdeveld terecht. Op een andere tentoonstelling is het beeld voor de wijk toen aangekocht.

Over ‘De Kus’ vertelt Thijl Wijdeveld: “De inspiratie voor dit beeld is een ervaring in het leven. Ieder mens leeft in zijn eigen wereld. Ik bedoel: eigen gevoelens, ambities, gedachten, angsten, verlangens. Soms komt de wereld voor een deel overeen met de wereld van een medemens. Je kunt dat een raakpunt noemen. Het beeld dat hier ‘De Kus’ heet is een uitbeelding van dat raakpunt. Oorspronkelijk had het beeld een andere naam maar ik ben wel blij met ‘De Kus’. De schetsen die ik maakte om het idee te ontwikkelen waren klein. De eerste was in klei (liggend). Daarna heb ik een groot aantal schetsen gemaakt (rechtop) in diverse materialen als karton, gips, boetseerwas, nog meer klei, details van koppen en toen ik een grenenhouten balk vond die uit een oud huis kwam, waar verbouwd werd, heb ik daaruit het beeld gehakt dat vervolgens in brons is gegoten. Er is voor brons gekozen omdat het houten beeld eigenlijk niet goed buiten kon blijven staan zonder door het weer aangetast te worden”.

De oorspronkelijke naam die de kunstenaar aan het beeld heeft gegeven is tête-bêche (= in tegenovergestelde richting). ‘De Kus’ als herkenbaar symbool, geeft de verbondenheid tussen het Oostrandpark en de andere woonwijken weer. Het beeld werd op 28 augustus 1998 onthuld en is door de bewoners van het Oostrandpark aan Lelystad geschonken. Burgemeester Chris Leeuwe nam het bronzen beeld dankbaar in ontvangst.

Met dank aan Thijl Wijdeveld voor de verstrekte informatie.

Kunstenaar

Thijl Michiel Wijdeveld is op 25 augustus 1943 in Zwollerkerspel geboren. Direct na de bevrijding ging het gezin terug naar Amsterdam. Daar is hij opgegroeid in een kunstzinnig milieu, zijn grootvader was architect, ontwerper en grafischvormgever Henk Wijdeveld (1885-1987) en zijn grootmoeder was de pianiste Ellen Philippine Kohn. Als kind maakte hij al kennis met beeldhouwers en beelden. Hij wil graag beelden maken, maar zei toen: “beeldhouwer word ik zeker niet”. Toch besloot hij in 1967 om beeldhouwer te worden. Aan de Gerrit Rietveld Academie volgde hij een avondopleiding. Via Piet Esser komt hij op dagopleiding van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten terecht, waar hij tot 1974 studeert en naast Esser les kreeg van Paul Grégoire en Willem den Ouden. Na zijn opleiding meed hij het boetseren rond een armatuur. Thijl Wijdeveld kan gezien worden als een klassiek moderne beeldhouwer, die voornamelijk figuratief werkt. Wijdeveld hanteert gedurende een lange periode een gesloten vormentaal die een maximum aan expressie bezit. Tegenwoordig experimenteert hij ook met het construeren van beelden uit allerhande materiaal zoals ijzer, staal en aluminium. De mens als behuizing van de ziel is het hoofdthema van zijn werk. Thijl Wijdeveld woont en werkt in Amsterdam.