Sprankelplek
Plaats: Lelystad
Locatie: Jol
Kunstenaar: Jos Spanbroek
Materiaal: roestvrijstaal
Jaar: 2006
Beschrijving:
Op 2 maart 2006 heeft wethouder Jaap Lodders de Lelystadse Sprankelplek op het Jolplein geopend. Een sprankelplek is een kunstwerk waar buurtkinderen kunnen spelen en waar iedereen elkaar kan ontmoeten. De plek bestaat uit 25 diamantvormen van roestvrijstaal. Acht van deze zogenaamde sprankels vormen samen de kroon van Koningin Beatrix. De overige staan op de grond en doen dienst als zitplek. Jantje Beton vindt het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen bij de Sprankels. Daarom hebben leerlingen van basisschool de Finnjol en Shalom tekeningen gemaakt. Acht tekeningen zijn uitgekozen en als decoratie op de 'kroon' afgebeeld. De ontwerper van de Sprankelplek is Jos Spanbroek.
Jantje Beton heeft Koningin Beatrix vijfentwintig van deze speel- en ontmoetingsplekken cadeau gedaan. Deze worden geplaatst naar aanleiding van het Zilveren Regeringsjubileum van H.M. de Koningin, de Beschermvrouwe van Jantje Beton. Jantje Beton Sprankelplekken zijn kunstplekken om met elkaar te spelen, wat je kleur, geloof of leeftijd ook is. Immers samen spelen is leren samenleven.
Kunstenaar
Jos Spanbroek werd op 31 december 1937 geboren in Haalderen (Gld). In Haarlem volgde hij op de Academie 63 lessen bij o.a. Tajiri en Nic Jonk. Jos is echter voornamelijk autodidact en ontwikkelt zich door veel te kijken, te werken bij diverse bedrijven en vooral door nieuwsgierig te zijn. In 1968 begon hij te werken met poppen en werd poppenspeler. De figuren waarmee hij speelde zijn poppen, gemaakt van metaal en kleurrijke stoffen en kunnen op verschillende manieren bewegen.
Door zijn werk als kunstenaar en poppenspeler werkte hij veel op scholen in het kader van kunstzinnige vorming. Hieruit volgden opdrachten voor beelden op het schoolplein; speelbeelden.
De kunstobjecten die Jos maakt, ontstaan meestal niet vanuit een idee op papier, maar door de vorm die het materiaal heeft. Hij struint graag sloperijen af voor “nieuwe” materialen die een tweede kans krijgen als speelobject.