Drie krachten

Drie krachten
Drie krachten Drie krachten Drie krachten

Plaats: Lelystad

Locatie: Grietenij

Kunstenaar: Eugène Terwindt

Materiaal: staal

Jaar: 1990

Beschrijving:

Voor het hoofdkantoor van Hydron staat het beeld de Drie krachten van Eugène Terwindt. Het beeld weerspiegelt in de waterpartij en in de glazen gevel van het, door architect L. Rijnalda, ontworpen gebouw. Het gebouw is ontworpen voor de Nuon, het bedrijf dat de inwoners van Lelystad in de jaren '90 van de vorige eeuw van gas, elektriciteit en water voorzag. Dit gegeven inspireerde de kunstenaar bij het maken van deze sculptuur. De monumentale constructie van staal symboliseert deze drie energie elementen. De gelijkzijdige driehoek is op één punt geplaatst. De drie zijden lopen enigszins rond van dun naar dik naar dun. De 'Drie krachten' heeft een open vorm en is een ruimte-omvattend kunstwerk.

kunstenaar

Eugène Francois Emile Terwindt werd op 5 juli 1941 in Berg en Dal geboren. Na de HTS-Bouwkunde studeerde hij van 1964 - 1969 monumentale vormgeving en omgevingsontwerpen aan de Academie van Beeldende Kunst en Nijverheid in Arnhem als leerling van Peter Struycken (1936). In 1969 kreeg hij de academieprijs (projecten in de architectuur) voor zijn onderzoek naar relaties tussen kleur, vorm, ruimte en materiaal en dan vooral de interpretatie van 2 en 3 dimensionaliteit en de ruimtelijke suggestie. Terwindt vat het kunstenaarsvak breed op, wat er toe heeft geleid dat hij in adviescommissies heeft gezeten en op verschillende academies heeft gedoceerd met het vak vorm- en kleurleer. Zo doceerde hij van 1969 tot 1975 aan de academie in Arnhem. 

Eugène Terwindt woont en werkt in Velp. Een belangrijke inspiratiebron is de samenhang van relaties die bestaan tussen een landschap en de daarin aangebrachte ordening en voorwerpen. In zijn werk is veelal de relatie tussen het object en de omgeving het onderwerp. Hij vindt zijn inspiratie zowel in de analytische als in de poëtische benadering van het onderwerp. Eugène Terwindt werkt met natuursteen, (corten)staal, roestvrij staal en glas gecombineerd met andere materialen. Zijn werk is abstract of figuratief geabstraheerd. Naast het maken van omgevings- en monumentale kunst, is Eugène Terwindt ook conceptueel kunstenaar en houdt hij zich met interieur ontwerpen en schilderkunst bezig. Terwindt maakt schilderijen, aquarellen en tekeningen met als thema 'ruimte en landschap' in relatie tot menselijk ingrijpen.

Eugène Terwindt ontwierp het binnenplein met enorme glazen boog van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, het kunstwerk 'Golf, bank en staanders' op het Raadhuisplein te Papendrecht, een 26 meter hoge, vrijstaande plastiek 'The sky is the limit' op het landgoed Avegoor in Ellecom en het monument voor 15 gesneuvelde geallieerde vliegers in Rozendaal. Zijn naam is eveneens verbonden aan monumentaal werk in Eindhoven, Heerlen, Helmond, Rotterdam, Velp, Apeldoorn, Naaldwijk, Ens (gemeente Noordoostpolder) en Lelystad.

Laatste Update maandag, 16 juli 2012