Noordersluis

Noordersluis
Noordersluis Noordersluis Noordersluis Noordersluis

Plaats: Lelystad

Locatie: Zuiveringweg / Westerdreef

Kunstenaar: Ab van Vloten

Materiaal: hout

Jaar: 2005


Beschrijving:

Op de hoek van de Westerdreef en de Zuiveringweg, bij de entree van betrijventerrein Noordersluis, staat een 7,00 m hoog kunstwerk van de kunstenaar Ab van Vloten. Twee antieke sluisdeuren uit Harlingen werden per boot  naar Lelystad gebracht. Daar werden ze in een speciaal voor dit doel gegraven vijver geplaatst. Het kunstwerk bestaat uit twee opengeslagen sluisdeuren met ertussen een glasplaat, die het water symboliseert.

Op 19 september heeft Burgemeester Chris Leeuwe, samen met de voorzitter van de bedrijfskring, Rinkje Tromp, het  kunstwerk officieel onthuld. Het kunstwerk is er gekomen op initiatief van de bedrijfskring en het platform Noordersluis. Zij beogen met dit kunstwerk een betere herkenbaarheid van het industrieterrein. Het markante herkenningspunt wordt 's nachts verlicht.

Het kunstwerk  "Noordersluis" is gerealiseerd door sponsering van verschillende bedrijven en een financiële bijdrage van de Gemeente Lelystad, de Provincie Flevoland (€ 30.000), het Ministerie van OC&W en het ministerie van VROM.

Kunstenaar

De schilder en beeldhouwer Ab van Vloten is autodidact. Hij is geboren op  31 juli 1934. Na de lagere school volgde van Vloten de ambachtsschool in Utrecht. Hij volgde de opleiding voor  goud- en zilversmid en van 1955 tot 1970 werkte hij als etaleur en decorateur bij warenhuis in Utrecht. Omstreeks 1965 begon hij met schilderen. Hij maakten studiereizen naar Spanje en Colombia.