Grote Spant
Plaats: Lelystad
Locatie: Kempenaar
Kunstenaar: Willem Bouter
Materiaal: hout, beton
Jaar: 1977
Beschrijving:
Op een heuvelachtig veldje in de Kempenaar staat het Grote Spant van kunstenaar Willem Bouter. Een samenspel van staal en beton, wat grillige vormen en het geheel overdekt met 'spantbouten'. Een spant is een scheepsbouwonderdeel, een gebogen balk die samen met een aantal dwarsverbindingen een scheepsromp vormen. Kortom we hebben hier met scheepsonderdelen te maken.
In de Gouden Eeuw was de Zuiderzee een belangrijke handelsroute voor VOC-schepen. Ook was het een grote inkomstenbron voor vissers die met hun houten botters visten op haring, paling en ansjovis. Op de Zuiderzee zijn tijdens stormen veel schepen vergaan. Bij de drooglegging van het IJsselmeer zijn honderden scheepswrakken tevoorschijn gekomen. Een Spant op de plek waar de bodem van de Zuiderzee was.
Kunstenaar
Willem Joseph Antonius Bouter is op 13 september 1936 geboren in Amsterdam. Hij studeerde van 1969 - 1973 beeldhouwen en plastische vormgeving aan de Rietveld Academie in Amsterdam, o.a. bij Carel Kneulman en Tonny Andreas. Zijn loopbaan begon de kunstenaar als industrieel ontwerper bij de keramische- en metaal industrie. Hier ligt waarschijnlijk de oorsprong in de tweeledigheid in zijn ontwikkeling met enerzijds de organische en anderzijds de technische kant. Willem Bouter, afkomstig uit Amsterdam, ontvluchte de overvolle stad en vestigde zich in 1975 in het toen nog rustige Lelystad. Na zes jaar verruilde hij het drukker wordende Lelystad voor het noorden van Groningen. Bouter vestigde zich in Uithuizen en later woonde en werkte hij in Roodeschool. In 1996 verhuisde hij naar Luxemburg waar zijn monumentale werk door een grote galerie met succes werd gebracht en waar hij ook regelmatig opdrachten kreeg. De fysieke uitdaging van het hakken in steen en hout boeide hem mateloos. Hij werkte van lyrisch abstract tot figuratief.
Willem Bouter deed zijn inspiratie op in de scheepsbouw en dan met name in de scheepsarcheologie. Wat hij in het Scheepsarcheologisch Museum van Ketelhaven (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad) zag interesseerde hem mateloos. Het werd voor hem een directe inspiratie bron. Veel werken die hij tijdens en na zijn verblijf in Lelystad maakte, hebben een directe relatie met de scheepsbouw. Bouter heeft grote bewondering voor de steenculturen zoals die in Egypte en Assyrië waren. De stoeren stenen beelden die ze toen vervaardigde inspireerden hem bij het maken van sculpturen.
Willem Bouter overleed op 11 april 2000 in Vianden (Luxemburg).