Najade

Najade
Najade Najade Najade Najade Najade Najade Najade Najade

Plaats: Lelystad

Locatie: Badweg 21

Kunstenaar: Johan IJzerman

Materiaal: brons

Jaar: 2003


Beschrijving:

De Lelystadse kunstenaar Johan IJzerman ontwierp en vervaardigde voor Sportbedrijf Lelystad een figuratief kunstwerk van brons. Uit blauw, golvend, plaveisel rijst het levensgrote beeld van een nimf op. Het is een rimpeling geworden, veel ruwer ging niet omdat er anders mensen over zouden kunnen vallen. Ook vuil hoopt zich dan sneller op. 'Najade' is naar de ingang gericht, en kijkt iedereen die het Sportcentrum verlaat, met een glimlach, aan. De waternimf doorbreekt daar de bodem van de voormalige Zuiderzee. IJzerman is geïnspireerd door het verleden en door het huidig gebruik van deze plek. In het plaveisel voor de ingang van het sportcentrum zaten donkere banen. Deze heeft de kunstenaar gebruikt om de rand van het zwembad te suggereren. Najade komt uit de bodem van de Zuiderzee. Ze steunt met haar handen op de tegelrand, alsof ze, in één beweging, op de rand van het zwembad wil gaan zitten. De beide dochters van de kunstenaar hebben model voor dit kunstwerk gestaan.

Onder het plaveisel zit een betonnen fundering. Het beeld is hier met een verstelbare bevestiging aan vastgemaakt. Het is bekend dat de grond van de polder nogal eens verzakt. Mocht dit gebeuren dan kan 'Najade', door deze verstelbare bevestiging, weer in haar oude positie terug gezet worden.

'Najade', in de Griekse mythologie een waternimf (godin van lagere orde), die vruchtbaarheid en groeikracht zou bevorderen en bewoonster is van rivieren en bronnen. IJzerman heeft het kunstwerk gesigneerd.

Met dank aan Johan IJzerman voor de door hem verstrekte informatie.

Kunstenaar

De beeldend kunstenaar Johan IJzerman werd op 20 januari 1951 in Kampen geboren en woont sinds 1975 in Lelystad. Hij is onder meer docent kunstzinnige educatie en geeft les in tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Johan IJzerman wordt geïnspireerd door sport, spel en theater, maar ook door het landschap van Flevoland. Hij maakt portretten en  landschappen met  aquarel-, acryl of olieverf. Sport is het hoofdthema in zijn werk, waarbij dynamiek en snelheid hem intrigeren. IJzerman wil in zijn schilderijen de activiteit van de mens weergeven. Voordat hij aan een schilderij begint analyseert hij videobeelden. Naast schilder is Johan IJzerman ook beeldend kunstenaar. Zijn ruimtelijk werk vervaardigd hij van brons en staal.

Over kunst in de openbare ruimte zegt IJzerman: “Kunst is om iets mee te doen, om aan te raken. Het moet zo ontworpen zijn dat kinderen er bijv. tussen door kunnen lopen”.

Het beeld ‘Symbiose’ van Johan IJzerman is te vinden in Natuurpark Lelystad, schilderijen in het Sportcentrum in Lelystad en twee ruimtelijke beelden, 'Triomf' en 'Najade', ervoor. In juni 2005 is in de wijk Golfpark in Lelystad een beeld van de kunstenaar gerealiseerd en in 2006 in de Golf Residentie in Dronten. IJzerman ontwierp de sportprijs Flevoland in 1998, 1999, 2000, 2002 en 2003.