Muurschildering Nieuw leven

Muurschildering Nieuw leven
Muurschildering Nieuw leven Muurschildering Nieuw leven Muurschildering Nieuw leven Muurschildering Nieuw leven

Plaats: Lelystad

Locatie: Neringpassage

Kunstenaar: FAKE

Materiaal: verf

Jaar: 2021


Beschrijving:

In het centum van Lelystad zijn op initiatief van graffiti-organisatie Writer's Block, die samenwerkte met URBN Village, drie muren voorzien van kunstwerken. Het derde en laatste kunstwerk is in januari 2021 gemaakt door Manuel Seikritt beter bekent als FAKE. Hij is waarschijnlijk de bekendste stencil artiest van Nederland. Een stencil is een in de straatkunst gebruikte druktechniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van handgesneden sjablonen. De uitgesneden vorm wordt met een spuitbus ingekleurd. 

Op de muur van Bodega La Cava aan de Neringpassage zien we de stronk van een omgehakte boom. De boom is dood, maar op zijn stronk staat een bijl. Uit de houten steel groeit nieuw leven in de vorm van jonge scheuten, nieuwe stengels met bladeren. Op het onderste takje zit een kauw. Deze vogel staat symbool voor overleven, aanpassingsvermogen, trouw en geven en delen. De titel van het werk is 'Nieuw Leven'.  "De natuur wint altijd. Deze planeet kan zonder ons maar wij niet zonder de natuur" aldus FAKE

Kunstenaar

Manuel Seikritt is op 15 mei 1980 geboren in Lelystad. Als tiener spoot hij weleens graffiti en werd door de politie in zijn kraag gevat. Hij vertrok naar Amsterdam, waar hij in de mode ging werken. Op een middag fietste hij naar huis en zag in de Westerstraat een stencil van een record shop. Diezelfde middag kocht hij een mes en een stuk karton en is begonnen. Hij kreeg al snel de smaak te pakken en werd er steeds beter in. Hij ging 's nachts weer op pad om grotere werken te maken. Niet op huizen wel op elektriciteitshuisjes. Een artiesten naam was snel bedacht. Hij vond FAKE lekker klinken, vier letters, goede tag, en een simpel protest tegen alles wat nep is. Zijn kunstwerken zijn niet politiek geladen, maar eerder absurdistisch, vrolijk, ‘glimlachopwekkend’ en eigendom van iedereen. Zodra ze gemaakt zijn is het publiek bezit geworden. Sinds 2008 is Seikritt alias Fake fulltime met kunst bezig. Dat jaar werd hij gevraagd om zijn werk op de jeugdavond van kunstbeurs PAN tentoon te stellen en verkocht alles. Dat was het moment om voor de kunst te kiezen. Siekritt ging reizen om streetart te maken in Berlijn, Parijs en Londen, kwam op festivals, kreeg opdrachten en uitnodigingen van galeries om samen te werken.

FAKE werd wereldberoemd met zijn kunstwerk Super Nurse. Het idee voor het werk kwam tijdens de eerste persconferentie over de coronacrisis. Tijdens de toespraak van Mark Rutte viel het kwartje. Hij moest en zou een kunstwerk maken waarbij de coronacrisis centraal stond. Seikritt tekende een verpleegster met een mondkapje waarop het supermanlogo prijkt. "Het was binnen anderhalfuur klaar. De kracht zit in haar blik: zacht, strijdbaar, sterk, hoopvol." FAKE postte het op instagram, werd overladen met positieve reacties en besloot het gratis op zijn website weg te geven. ‘Iedereen kon het downloaden.’ De hele wereld deelde het kunstwerk en het werd zelfs wekenlang geprojecteerd op ziekenhuizen in onder meer New York, Los Angeles en Oxford. Super Nurse is het iconische beeld van de coronacrisis geworden.