De Wegwijzer

De Wegwijzer
De Wegwijzer De Wegwijzer De Wegwijzer De Wegwijzer De Wegwijzer De Wegwijzer De Wegwijzer De Wegwijzer

Plaats: Lelystad

Locatie: Kempenaar 22

Kunstenaar: Alfred van Werven?

Materiaal: staal en hout

Jaar: ca. 1973

Beschrijving:

In de Kempenaar staat een kunstwerk dat gemaakt is van staal en hout. In de betonnen sokkel staat 'de Wegwijzer'. Deze naam refereert aan de oude naam van de naastgelegen school. PCBS 'de Wegwijzer' en PCBS 'de Maranatha' (Gondel) zijn opgegaan in PCBS 'het Mozaïek'.

In 1973 startte PCBS 'de Wegwijzer' in de Kempenaar. Bij de bouw van de school mocht 1% van de bouwkosten besteed worden aan een kunsttoepassing, de zgn. percentageregeling beeldende kunst. Spelende kinderen is een thema dat we vaak bij scholen aantreffen. Hier heeft de kunstenaar een meisje en een jongen afgebeeld die staan op bloembladen die zich ontvouwen rond een houten kruis. De voorstelling is figuratief, de silhouetachtige figuren zijn gestileerd. De kunstenaar heeft het staal als afwerking geborsteld, waardoor het kunstwerk een matte glans heeft gekregen.

'De Wegwijzer' vertoont verwantschap met het kunstwerk 'Goddelijke Hand' in de Schor. Het is aannemelijk dat 'de Wegwijzer' ook door Alfred van Werven gemaakt is. Van Werven woonde en werkte in die tijd in Lelystad. Zowel in Lelystad als in de gemeente Dronten zijn meerdere kunstwerken van de kunstenaar te vinden.

Kunstenaar

Alfred August van Werven werd op 13 oktober 1920 in Nijmegen geboren en volgde vier jaar lang een opleiding voor de acte MO tekenen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarna aan de Academie in Den Haag een jaar grafiek en tenslotte aan de Hochschule für Kunst und Gestaltung in Graz een jaar beeldhouwen. Een veelzijdige opleiding, die resulteerde in een grote variatie aan scheppingen. Hij was een belangrijk beeldend kunstenaar op het gebied van de monumentale kunst en binnenhuisarchitectuur voor scholen, kerken en openbare gebouwen. Hij werkte verhalend in figuratieve, sterk gestileerde stijl.

Alfred van Werven woonden en werkte in Rotterdam, Zeist, Zuidwolde en Lutten (gemeente Hardenberg). In de jaren 1970 woonde hij in Lelystad. Van Werven was een integer en gedreven kunstenaar die zich niet voor honderd, maar voor heel veel meer procent inzette. Die als het moest tegen iedereen inging om het werk zo te volvoeren zoals hij dacht dat het goed was. Een grote man met wapperende haren, grote handen die het meest precieze werk konden uitvoeren. Iemand die van tevoren wist dat zijn tijd afliep, en als een bezetene aan het werk bleef. Alfred van Werven stierf op 14 november 1979 in Zwolle, in de leeftijd van 59 jaar.

Van Werven heeft de Provincie Flevoland heel veel werk na gelaten. In Dronten maakte hij een 72 meter lange wandfries en ontwierp voor het Kerkcentrum de Ark het liturgisch interieur; preekstoel, doopvont en raamschildering. Bij de begraafplaats en in kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen zijn sculpturen van zijn hand te vinden. In Lelystad vind je de sculptures ‘Tweeklang’, ‘Goddelijke Hand’ en versierde hij de buitenwand van crematorium de Ölandhorst en maakte hij voor een school in sgrafitto techniek de muurdecoratie 'Overstapje' .

 

Laatste Update dinsdag, 07 januari 2014