Tong van Lucifer

Tong van Lucifer
Tong van Lucifer Tong van Lucifer Tong van Lucifer Tong van Lucifer Tong van Lucifer Tong van Lucifer Tong van Lucifer Tong van Lucifer

Plaats: Lelystad

Locatie: Knardijk

Kunstenaar: Rudie van de Wint

Materiaal: staal, koperdraad

Jaar: 1993

Beschrijving:

Om het belang van de A6 te benadrukken heeft de provincie Flevoland in 1988 aan de kunstenaars Andy Goldsworthy, Leo Vroegindeweij en Rudi van de Wint gevraagd voorstellen te doen voor landschapsobjecten langs de snelweg. Van de Wint stelde voor een zuil met op de top een dwarsgeplaatste ellipsvormig object op te richten in de buurt van de Flevocentrale. Vanuit de uiteinden van de ellips zouden gasvlammen branden, waardoor het object dag en nacht zou opvallen. De provincie was gecharmeerd van het ongewone voorstel, maar had moeite met de 'eeuwige vlammen'. In een tijd waarin de overheid energiebesparing propageert vond men een zo monumentaal voorbeeld van verspilling minder gelukkig. Van de Wint maakte een nieuw ontwerp dat uitgevoerd werd.

Wie door het vlakke Flevoland over de A6 rijdt ziet, op de Knardijk waar Zuidelijk Flevoland over gaat in Oostelijk Flevoland, een ovaal groen beeld. Onwillekeurig doet deze sculptuur je aan een Cipres denken, zoals je die in de heuvels van het Italiaanse Toscane tegenkomt. Maar als je het beter bekijkt, zie je dat het gaat om een 9 meter hoog en 4 meter breed ovaal beeld dat bestaat uit een stalen korfconstructie omwikkeld met koperdraad. Door oxidatie heeft het beeld zijn groene kleur gekregen. In de vorm, de opbouw en de gekozen materialen verwerkt van de Wint zijn voorkeur voor de ovale vorm en zijn fascinatie voor de koperen wikkelingen van een dynamo. Het kunstwerk fungeert als landmark omdat het vanuit de wijde omtrek te zien is. 

Omdat het reusachtige beeld wel iets weg had van een tong, bedacht de kunstenaar dat het een beeld zou kunnen zijn van de tong van (de gevallen engel) Lucifer. Bovendien bedacht van de Wint dat het mooi zou zijn wanneer het koper bij onweer de bliksem zou aantrekken en dat het beeld dan uit elkaar zou spatten en een nieuw beeld zou vormen. Dit idee is onderzocht en tot opluchting van de opdrachtgever onmogelijk gebleken. Een duivels beeld dus, daar op de Knardijk.

In oktober 2006 hebben vandalen of koperdieven het kunstwerk deels van zijn koperwerk ontdaan. Het kunstwerk is weggehaald en overgebracht naar Amsterdam waar het voor een bedrag van € 195.000,- gerestaureerd is. Het kunstwerk is bijna vier jaar weggeweest, maar is op 1 oktober 2010 teruggeplaatst op de Knardijk. Gedeputeerde René van Diessen heeft de laatste schroef aangedraaid.

Omroep Flevoland bespreekt in Beeldspraak het kunstwerk 'Tong van Lucifer'.

Kunstenaar

Reindert Wepko (Rudi) van de Wint werd op 22 juni1942 in Den Helder geboren. Hij volgde van 1961 - 1966 een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten in Amsterdam. Hij begon zijn carrière als schilder en kreeg bekendheid als maker van plafondschilderingen in Paleis Noordeinde in Den Haag en het stadhuis van Gronigen.

Zijn voorkeur voor de ovale vorm en zijn fascinatie voor koperen wikkelingen van een dynamo zijn terugkerende elementen in het werk van Rudi van de Wint. Werk van hem is te zien op zijn ateliercomplex, in het duingebied `De Nollen`aan de zuidkant van Den Helder. Daar  experimenteert hij, sinds 1981  met bouwsels, sculpturen en schilderijen. Af en toe ontstaat er iets wat geschikt is om elders in het land een plek te krijgen. In 1998 heeft staatssecretaris Aad Nuis aan Rudi van de Wint een subsidie van een half miljoen gulden toegekend om zijn project op de Nollen te completeren. Dat zal naar schatting nog vijf tot tien jaar in beslag nemen.

Werk van deze kunstenaar is te vinden langs de A2 te hoogte van IJsselstein, langs de A6 ter hoogte van de Knardijk, in de wijk Cammingaburen – Leeuwarden, ‘Zonder Titel’1997 en langs de oprijlaan van het KNMI in De Bilt (Depressie - 2000). Bij de radartoren in Westkapelle vind je een oorlogsmonument. In de plenaire zaal van de Tweede Kamer hangt een olieverfschildering in tien delen van de hand van Rudi van de Wint. Dit schilderij kennen we allemaal als achtergrond in de televisiebeelden van het parlement. Verspreid door Nederland vind je ongeveer 30 kunstwerken van zijn hand.

Op 30 mei 2006 is Rudi van de Wint onverwacht op zijn terrein De Nollen in Den Helder, aan een hartaanval overleden. Hij is 63 jaar geworden. Na zijn dood werd op 27 maart 2007 op Tenerife het door Van de Wint gemaakte International Tenerife Memorial officieel onthuld. Dit 18 meter hoge monument in de vorm van een wenteltrap is een gedenkteken voor de vliegtuigramp van 27 maart 1977 op het eiland Tenerife waarbij een Boeing van Pan Am en van KLM op elkaar botsten.

Laatste Update maandag, 04 juni 2018