Fast Future

Fast Future
Fast Future Fast Future

Plaats: Lelystad

Locatie: Zuigerplasdreef / Larserdreef

Kunstenaar: Peter Bogner

Materiaal: polyester

Jaar: 1983


Beschrijving:

De Pijl noemen sommige het, andere de paddestoel. Ook nu zo’n 30 jaar na plaatsing is het nog steeds een futuristisch kunstwerk. Waarom spreek juist dit kunstwerk zoveel mensen aan?. “Ik denk, omdat iedereen er zijn eigen uitleg aan kan geven “, zegt de kunstenaar Peter Bogner. “Ook omdat het op zo’n vreemde plek staat. Verder omdat het echt bij het nieuwe, wijde polderlandschap hoort”. Aan de plaatsing ging een jaar van voorbereiding (het ontwerp, het uitvoeren in een grote speciaal voor dit doel gehuurde loods, het aerodynamisch testen) vooraf en niet te vergeten de discussies over de plaats waar het zou komen te staan, in de middenberm van de Zuigerplasdreef. De pijl wijst richting de stad. 

"Fast Future" een bijna 4 m hoge constructie, een paal met daarop een driehoekige polyester vleugel, wit langs de randen rode en groene “air-brushing” met het bestendige duracryl. Voor dit vier meter hoge kunstwerk liet de kunstenaar zich inspireren door ontwikkelingen in de moderne luchtvaart. De vleugel is aerodynamisch volkomen verantwoord, hij zou zo kunnen vliegen. Maar vliegen mag hij niet. De paal is stevig in een betonnen fundering verankerd. Op 6 december 1982, toen het kunstwerk geplaatst werd, was het windkracht 12.

‘s Avonds wordt het beeld van onderaf verlicht waardoor het effect van de futuristische sculptuur nog groter lijkt.

Kunstenaar

Peter Florian Bogner werd op 26 januari 1946 in Amsterdam geboren als buitenechtelijke zoon van Anna Bogner en Louis (Lou) Weilers. Peter kon als kind al fantastisch tekenen en ontpopte zich als autodidact tot beeldend kunstenaar.

Vaart, beweging, de toekomst en de vernieuwing is wat Peter Bogner bezig hield. Tijdens de acht jaar dat Peter Bogner in Lelystad woonde maakte hij voornamelijk ruimtelijke kunstwerken. "Het werken met polyester leer je op geen enkele academie” vertelde Bogner een keer "ik heb het mezelf dan ook aangeleerd op een industrieel polyester bedrijf”. Bogner heeft meerder kunstwerken gemaakt voor de luchtmacht en is benoemd tot erelid van het 322 Squadron.

Voor deschool de Tjotter maakte Bogner een soort polyester ruimteschip, waar de kinderen naar hartelust in konden klimmen. Vanuit Lelystad verhuisde Peter Bogner weer naar Amsterdam. Daar heeft hij zich toegelegd op tekeningen en schilderijen. Hij ging zich interesseren voor Indiaanse kunst en veranderde zijn roepnaam in Wolf (Black Wolf). Onder het alias Black Wolf maakte Bogner schilderijen, airbrush, bodypaint, 3D art, exotische en leren kleding en sieraden op maat in Medieval en Fantasy stijl, deed performances (o.a. vuurspuwen) op Fantasy festivals en meer. Peter Bogner overleed op 10 januari 2009 op 62-jarige leeftijd in Lelystad.