Fast Future

Fast Future
Fast Future Fast Future

Plaats: Lelystad

Locatie: Zuigerplasdreef / Larserdreef

Kunstenaar: Peter Bogner

Materiaal: polyester

Jaar: 1983

Beschrijving:

De Pijl noemen sommige het, andere de paddestoel. Ook nu zo’n 30 jaar na plaatsing is het nog steeds een futuristisch kunstwerk. Waarom spreek juist dit kunstwerk zoveel mensen aan?. “Ik denk, omdat iedereen er zijn eigen uitleg aan kan geven “, zegt de kunstenaar Peter Bogner. “Ook omdat het op zo’n vreemde plek staat. Verder omdat het echt bij het nieuwe, wijde polderlandschap hoort”.

"Fast Future" een bijna 4 m hoge constructie, een paal met daarop een driehoekige polyester vleugel, wit langs de randen rode en groene “air-brushing” met het bestendige duracryl. Voor dit vier meter hoge kunstwerk liet de kunstenaar zich inspireren door ontwikkelingen in de moderne luchtvaart. De vleugel is aerodynamisch volkomen verantwoord, hij zou zo kunnen vliegen. Maar vliegen mag hij niet. De paal is stevig in een betonnen fundering verankerd. Op 6 december 1982, toen het kunstwerk geplaatst werd, was het windkracht 12.

‘s Avonds wordt het beeld van onderaf verlicht waardoor het effect van de futuristische sculptuur nog groter lijkt.

Kunstenaar

Peter Florian Bogner werd op 26 januari 1946 in Amsterdam geboren.

Peter Bogner heeft acht jaar in Lelystad gewoond. Vaart, beweging is wat deze kunstenaar bezig houdt, de toekomst en de vernieuwing. “Het werken met polyester leer je op geen enkele academie” zegt Bogner “ik heb het mezelf dan ook aangeleerd op een industrieel polyester bedrijf”. Na de tijd in Lelystad verhuisde Peter Bogner naar Amsterdam. Daar heeft hij zich toegelegd op tekeningen en schilderijen.

Peter Bogner stond ook bekend onder zijn koosnaam Wolf. Op 10 januari 2009 overleed Bogner op 62-jarige leeftijd in Lelystad.

Laatste Update donderdag, 14 oktober 2010