Passages

Passages
Passages Passages Passages Passages Passages Passages

Plaats: Lelystad

Locatie: Larserweg / Eendenweg

Kunstenaar: Gusta Kullberg

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 1995

Beschrijving:

Op de hoek van de Larserweg en de Eendenweg (nabij vliegveld Lelystad) rijzen twee trappen op uit het vlakke polderlandschap. De dertien meter hoge constructie van roestvrijstaal is ontworpen door de kunstenares Gusta Kullberg uit Rotterdam. Een onregelmatig stijgende trap draait zich rondom een regelmatig stijgende wenteltrap. De toeschouwer ervaart tijdens het beklimmen van de trappen verschillende bewegingen. Vanaf de twee hoge platformen kan de beklimmer het weidse polderlandschap aanschouwen.

Over haar werk zegt de kunstenares: "Mijn beelden, in de openbare ruimte, reageren op de omgeving en laten de omgeving zien. De context (=samenhang) van de locatie (=plaats) is daardoor mede bepalend voor het uiteindelijke werk. Het idee is de basis van het werk, de vorm en de uitvoering worden daarbij gezocht en gekozen. De ruimtelijke ervaring is belangrijk, de toeschouwer kan zich in het werk begeven".

Het kunstwerk is in opdracht van de provincie Flevoland vervaardigd en in oktober 1995 onthuld.

In Beeldspraak geeft de kunstenares uitleg over het kunstwerk

Kunstenaar

Gusta Kullberg werd in 1958 in Schiedam geboren. Van 1982 tot 1987 studeerde zij monumentale vormgeving aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Kullberg gaat in haar werk een relatie aan met de plaats waarvoor het kunstwerk bedoeld is. De samenhang van de plek, zijn geschiedenis en problematiek worden daardoor bepalend voor de vorm en inhoud van haar werk. Ze zegt zelf over haar werk: "Mijn beelden, in de openbare ruimte, reageren op de omgeving en laten de omgeving zien. De context van de locatie is daardoor mede bepalend voor het uiteindelijke werk. Het idee is de basis van het werk, de vorm en de uitvoering worden daarbij gezocht en gekozen. De ruimtelijke ervaring is belangrijk, de toeschouwer kan zich in het werk begeven." De kunstwerken die Kullberg maakt zijn vaak bedoeld om er aangenaam te verpozen. De kunstenares gebruikt de volgende technieken in haar beelden: bouwen/construeren, gieten, hakken, samenstellen/combineren. 

Laatste Update dinsdag, 21 juli 2020