Muurreliëf Laetare

Muurreliëf Laetare
Muurreliëf Laetare Muurreliëf Laetare Muurreliëf Laetare Muurreliëf Laetare Muurreliëf Laetare Muurreliëf Laetare Muurreliëf Laetare Muurreliëf Laetare

Plaats: Lelystad

Locatie: Leekerhoek 16

Kunstenaar: Henk Potter

Materiaal: keramiek

Jaar: 1968


Beschrijving:

De Atol- en Zuiderzeewijk zijn de oudste wijken van Lelystad, gebouwd van 1968 tot 1974. Deze eerste woonwijken weerspiegelen de modernistische uitgangspunten van stedebouwkundige Cornelis van Eesteren. De woningen zijn gebouwd rond parkhofjes en de scholen liggen in centrale groenen ruimten. In 1968 werd in de Zuiderzeewijk de eerste Rooms-katholieke lagere school van Lelystad gebouwd, die in 1975 de naam Laetare kreeg. Halfvasten, de vierde zondag in de veertigdagentijd, wordt zondag Laetare genoemd. Laetare is Latijn voor: "verheugen" en is voor deze zondag ontleend aan Jesaja 66:10 waar staat: 'Laetare Jerusalem', 'Verheug u, Jeruzalem'. 
 
In de gevel van de school is een kleurig muurreliëf te zien dat gemaakt is door de keramist en kunstschilder Henk Potters. Het figuratieve kunstwerk is gemaakt van keramiek en bestaat uit twee delen. De basic getekende mens- en dierfiguren zijn typerend voor de stijl van Potters. Rechtsonder heeft Potters het grote reliëf gesigneerd.
 
Kunstenaar
 
Hendriks Cornelis (Henk) Potters is op 29 april 1924 in Oisterwijk geboren. Vanaf 1941 volgde hij een opleiding aan de Tilburgse tekenacademie van de Katholieke Leergangen. Vervolgens studeerde hij tot 1948 aan de Academie St. Joost in Breda. In de eerste jaren van zijn kunstenaarsleven verricht hij veel werk als illustrator voor tal van bladen en tijdschriften. Hij maakt ook wandschilderingen en glas-in-lood-ramen en werkt vijf jaar in de Efteling in Kaatsheuvel,  waar hij wandschilderingen maakte naar ontwerpen van Anton Pieck. Daar begint zijn leven als keramist, want hij maakt er op zijn eigen wijze zelf ontworpen van klei gebakken souvenirs. In 1953, een jaar na zijn huwelijk met  Lies Verbeeten, start hij samen met haar een pottenbakkerij in de kelder van hun Tilburgse woning. In 1955 verhuisde het echtpaar naar Goirle en in 1962 naar  Oisterwijk. Hier bouwt hij een groot atelier en ontvangt met Lies in de loop der jaren ontelbare gasten zoals schrijvers, kunstschilders, musici, keramisten en politici. 
 
Aanvankelijk maakte hij alleen heel simpele medaillons en tegeltjes, maar altijd met opvallende, speelse en raak weergegeven decoraties: vogels, vissen, bloemen en mensen, alles in een stijl die direct herkenbaar is. Later maakte hij ook schalen, borden, vazen en kommen en op bestelling wanddecoraties en tegeltableaus. In het oude werk van Henk Potters staat meestal zijn naam ingekrast of is deze aan de achterzijde erop geschreven. De latere producten hebben een zilverkleurige sticker. Verder is Potters ook bekend door zijn schilderijen en tekeningen die op exposities in binnen- en buitenland te bewonderen zijn geweest. In de jaren '60 en '70 ontwierp hij vele decors voor televisieprogramma's. Na zijn 60ste moet Potters om gezondheidsredenen stoppen met werken.
Op 23 november 2003 overlijdt Henk op 79-jarige leeftijd in Tilburg.