Hoorn

Hoorn

Plaats: Lelystad

Locatie: Neringweg

Kunstenaar: Jeroen Stok

Materiaal: staal

Jaar: 1990

Beschrijving:

In 1989 werd van 1 juli t/m 31 augustus op de noordpunt van het voormalige eiland Schokland een objectenpark met de titel 'De elementen en het eiland' ingericht, precies 130 jaar nadat het eiland in 1859 op last van de regering ontruimd werd. Zeventien kunstenaars van de Kunstenaars Vereniging Flevoland maakten hun kunstwerken ter plaatsen. In 1990 kreeg dit initiatief een vervolg, nu met de titel 'Zeepost Schokland'

De kunstenaar Jeroen Stok vervaardigde een stalen object van 5 x 3 x 3 meter. Hierover vertelde hij toentertijd: "Het thema Zeepost Schokland roept associaties op met zowel internationale briefbestellingen als met de geschiedenis van Schokland. Een hoorn legt voor mij persoonlijk een relatie tussen de PTT (een posthoorn als symbool van de PTT) en Schokland (een misthoorn die na de drooglegging van de Zuiderzee is boven gekomen). Deze hoorn (des overvloeds) refereert dus zowel naar Zeepost als naar Schokland".

Na de tentoonstelling op Schokland werd de hoorn op het binnenplein van het Combinatiegebouw aan de Neringweg geplaatst om de renovatie van het woningcomplex door de woningbouwvereniging 'Lelystad' luister bij te zetten. De toenmalige staatssecretaris van volkshuisvesting, Eneus Heerma onthulde het kunstwerk 'Hoorn'. Het object staat symbool voor het 'inblazen' van nieuw leven in het gebouw. Jeroen Stok heeft gekozen voor een open vorm. Je kunt er van alle kanten doorheen kijken. De aanwezige ruimte binnen en tussen de vorm is net zo belangrijk als de vorm zelf, daarom noemen we dit een ruimte-omvattend kunstwerk.

Kunstenaar

Jeroen Stok werd op 13 mei 1959 in Rotterdam geboren. Aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag studeerde hij van 1979 -1981 techniek. Daarna studeerde hij twee jaar aan de Vrije Academie in Den Haag en vervolgens voltooide hij zijn opleiding van 1984-1985 aan het Art Department van de MIV University in IOWA, Amerika.

Jeroen Stok werkt met staal en dan het liefst roestvaststaal, een veelzijdig materiaal met een uitstraling van kwaliteit. Door het te bewerken met machines als een wals en een zetbank ontstaan integrerende ontwerpen en sculpturen. Daarna kan het op diverse manieren bewerkt worden, zoals polijsten, waardoor totaal verschillende effecten ontstaan. Stok haalt zijn inspiratie uit de natuur en zijn favoriete onderwerpen zijn bloemen en vogels die grotendeels teruggebracht zijn tot hun essentie. Al heel lang komen bloem en bloeivormen voor in zijn tekeningen en beelden. Dit is geen bewuste keuze, ze komen er gewoon in. Ook vanuit strenge symmetrieën ontstaan ze. De overgang van gesloten knop naar open bloem vindt Jeroen Stok prachtig en wonderlijk. Naast vrij werk en opdrachten voor kunst in de openbare ruimte maakt Stolk ook grafmonumenten die hij uitvoert in RVS in combinatie met glas.

Jeroen Stok woont in Lelystad, voelt zich thuis in de polder en is vooral gefascineerd door de altijd aanwezige wind.

 

Laatste Update zondag, 25 april 2021