Landschappelijke Lichtdoorbraak

Landschappelijke Lichtdoorbraak
Landschappelijke Lichtdoorbraak Landschappelijke Lichtdoorbraak Landschappelijke Lichtdoorbraak Landschappelijke Lichtdoorbraak Landschappelijke Lichtdoorbraak Landschappelijke Lichtdoorbraak Landschappelijke Lichtdoorbraak

Plaats: Lelystad

Locatie: Polderdreef

Kunstenaar: Piet Slegers

Materiaal: roestvrijstaal en gras

Jaar: 1982


Beschrijving:

Aan de Polderdreef ligt, in de berm, een voorbeeld van landschapskunst binnen het stedelijk landschap. Dit dertig meter lange werk dateert uit 1978 en werd in 1982 geplaatst. Het is samengesteld uit drie geleidelijk oplopende driehoekige vormen die aan de bovenkant met gras bedekt zijn. De roestvrijstalen vormen zijn gescheiden door een nauwe doorgang. Doordat de snijvlakken voorzien zijn van platen van roestvrijstaal, lijkt het erop alsof de berm spontaan in beweging kwam. Het weerkaatste licht op de roestvrijstalen vlakken zorgt voor een spannend lichtspel en dat benadrukt het doorbreken van de aarde nog meer. Piet Slegers is bij het ontwerp van "Landschappelijke Lichtdoorbraak", net als andere land art kunstenaars, duidelijk van de omgeving uitgegaan, die wordt bepaald door de strakke lijnen van de berm en de weg ernaast. De onderbreking van de berm refereert daarbij aan de ingang van het Rizagebouw erachter, zoals het licht dat wordt weerkaatst door de roestvrijstalen kanten de voorbijganger verder verwijst op zijn weg. 

Kunstenaar

Petrus Alphonsius Maria (Piet) Slegers is op 13 juli 1927 geboren in Mierlo. Op de lagere school moest hij achter in de klas zitten bij de leerlingen die slecht konden leren. Slegers had dyslexie, maar daar was in die tijd nog weinig van bekend. Zijn moeder stimuleerde zijn creativiteit. Zij liet hem tekenen en nam hem mee naar de kunstschilder Jan van Bracht in Helmond, die daar door de gemeente was aangesteld om jongeren les te geven in tekenen en schilderen. Vanaf 1941 zat Piet Slegers op de Academie Kunstoefening in Arnhem waar hij is opgeleid als klassiek beeldhouwer. In 1945 vestigde hij zich als beeldend kunstenaar in Velp. In het begin van zijn loopbaan werkte Slegers traditioneel figuratief in brons en steen. Eind jaren vijftig begon hij met abstract ruimtelijk werk en in 1969 stapte hij over op roestvrij staal om nog veel lichter en luchtiger te kunnen werken. "De glans sorteert zo'n ruimtelijk effec"', zei hij. Slegers is vanaf de jaren zeventig vooral bekend geworden als land art en omgevingskunstenaar.

In 1979 presenteerde hij 'Landschaps-Zonneproject' tijdens de expositie Nederlandse Beeldhouwkunst bij de Nederlandse ambassade in Bonn. Het kunstwerk werd later dat jaar opgesteld naast de laan naar de ingang van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Over zijn werk vertelde Slegers: "Ik ben door het licht gegrepen. Het gaat in mijn werk om de inslag van het licht, om de weerkaatsing die overgaat op de aarde en zich verbindt met de aarde. Het gaat erom dat je als beeldhouwer de natuur begrijpt, dat je licht begrijpt. Licht is het belangrijkste. Waar licht komt is karakter. Bovendien is het positief om ergens licht op te leggen. Daar werk ik graag mee. In de jaren zestig kwam de vraag op: waarom zouden beeldhouwers niet een kunstwerk kunnen maken in een landschap. Ik was al bezig los te komen, om ruimtes te maken met kunst. Toen ik jong was dacht ik al waarom zou je als beeldhouwer niet een heel landschap kunnen maken. Ik wil nieuwe ruimte maken, een soort kosmische spanning".

In 2001 kreeg Piet Slegers een ridderorde vanwege zijn respectabele carrière als beeldhouwer. In 2011 ontving Slegers nog de enige Nederlandse oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst, de Wilhelminaring. De ring is slechts een onderdeel van de erkenning, want aan de prijs is ook een opdracht verbonden: het ontwerpen van een beeld voor het Apeldoornse Sprengenpark. Piet Slegers ontwierp voor die gelegenheid het beeld Kringloop dat zijn zoons realiseerden en in 2012 opleverden. Op 18 juni 2016 overleed Piet Slegers op 92-jarige leeftijd in zijn, door Gerrit Rietveld ontworpen atelierwoning in Velp.

Werk van Piet Slegers vind je aan de Vogelweg in Flevoland - de Aardzee - aan de Gaasperplas in Amsterdam - Zonnebaken - in Ede - Ontmoetingsteken - en aan de Polderdreef in Lelystad - Landschappelijke Lichtdoorbraak.