Het Baken

Het Baken
Het Baken Het Baken Het Baken Het Baken Het Baken

Plaats: Lelystad

Locatie: Oostranddreef

Kunstenaar: Etienne Klinkert

Materiaal: aluminium

Jaar: 2013


Beschrijving:

De Lelystadse kunstenaar Etienne Klinkert heeft het initiatief genomen om ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de wijk het Oostrandpark een sculptuur te ontwerpen. Dit heeft geresulteerd in het kunstwerk ‘Het Baken’ dat op 15 september 2013 door wethouder Jop Fackeldey bij de entree van het Oostrandpark onthuld is.

‘Het baken’ is een aluminium constructie van 4 meter hoog. Op het breedste deel is het kunstwerk 1 meter breed. De strakke geometrische vorm en het materiaal- en kleurengebruik past volgens Etienne Klinkert goed bij de stedenbouwkundige opzet van professor Cornelis van Eesteren, op dat moment één van de belangrijkste Nederlandse stedenbouwkundigen, die Lelystad ontworpen heeft. Eigentijdser is het toepassen van aluminium en kleurvlakken van PVC- materiaal, waarbij het materiaal, aluminium, de vorm van het object bepaalt. De blauwe kleurvlakken op de verticale staanders staan symbool voor het water wat hier eens stroomde. De rode en oranje kleurvlakken staan voor land en zijn tevens signaalkleuren die het object tot baken maken. De onregelmatig verspringende kleurvlakken geven daarnaast het rebelse weer wat men ook de wijk terugvindt.

Het kunstwerk kon gerealiseerd worden dankzij vele giften en bijdragen in natura door leveranciers. Het object is vervaardigd door Gerko Popall en Milan de Boer, 4de jaars leerlingen van de afdeling vmbo-techniek van de SGL, in het kader van een eindexamenproject.

Lees hier meer over het ontstaan van het kunstwerk.

Kunstenaar

Etienne (Tinus) Klinkert is op 17 juli 1935 in Zwolle geboren. Al vroeg heeft hij interesse in tekenen en volgt op 11-jarige leeftijd lessen bij de schilderes Stien Eelsingh en volgt vanaf zijn 14e boetseerlessen bij beeldhouwster Bé Thoden van Velzen aan de teken- en schilderschool in Zwolle.

In 1953 gaat Tinus studeren aan de Rotterdamse academie maar stapt 3 jaar later over naar de Het Genootschap Kunstoefening, ook wel de Academie Kunstoefening in Arnhem. Na zijn studie gaat hij in 1957 werken als illustrator en ontwerper bij een Amsterdams reclame bureau. Daarnaast volgt hij schilderlessen op de Rijksacademie in Amsterdam bij Jan Wiegers. Zijn hele werkzame leven is Klinkert werkzaam in de reclamewereld. Na zijn pensionering is Etienne Klinkert zich weer gaan toeleggen op schilderen en beeldhouwen.