Kiekendief

Kiekendief
Kiekendief Kiekendief Kiekendief Kiekendief Kiekendief

Plaats: Lelystad

Locatie: Visarenddreef 1

Kunstenaar: Frans van der Ven

Materiaal: brons

Jaar: 1986


Beschrijving:

Na de drooglegging van de Flevopolders heeft de bruine kiekendief een veilige broedplaats gevonden in de uitgestrekte rietlanden. Een roofvogel met een lengte van 48 – 56 cm. De grootste van de kiekendievenfamilie, gedijt goed in de polder. 

De bruine kiekendief is het symbool van Nederlands jongste provincie, iedere echte Flevolander weet dat. Daarom mag hij niet ontbreken in de hal van het, door architect G. Vermeer ontworpen Provinciehuis. Op 2 november 1984 ging het kabinet akkoord met het voorstel van minister Koos Rietkerk van Binnenlandse Zaken en zijn collega minister Nelie Smit-Kroes van Verkeer om per 1 januari 1986 de provincie Flevoland in te stellen met Lelystad als hoofdstad. De bronzen kiekendief is ter gelegenheid van de instelling van de Provincie Flevoland gemaakt door de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven. Nog voor het ontstaan van de provincie Flevoland als instituut was de kiekendief al het symbool van Flevoland. In opdracht van de VVV's in de IJsselmeerpolders ontwierp grafisch vormgever Gert Udo (1936-2017) rond 1980 een logo waarvoor hij het silhouet van een biddende kiekendief gebruikte. Met de provinciewording van Flevoland in aantocht heeft Van der Ven in 1985 geopperd om op basis van dit logo een driedimensionale versie te creëren. Bron: fransvanderven.nl.  Dit idee resulteerde in een naturalistische kiekendief op ware grootte. Een vogel in actie, zoals we hem zo vaak in Flevoland zien. Het beeld is, voordat hij in brons werd gegoten, geboetseerd. Als afwerking heeft Frans van der Ven het beeld bruin gepatineerd. Om glans aan te brengen en om het patina te beschermen heeft de kunstenaar een waslaag aangebracht.

Op 9 januari 1988 heeft H.M. koningin Beatrix in een bijzondere Statenvergadering de twaalfde Nederlandse provincie geproclameerd. Zij deed dit door het aanbrengen van de provincie Flevoland op een tableau van Nederland. Voorafgaand aan de proclamatie onthulde H.M. Koningin Beatrix het kunstwerk de 'Kiekendief'. Uit handen van de eerste commissaris van de koningin in Flevoland, Han Lammers, kreeg koningin Beatrix een bronzen replica van het kunstwerk uitgereikt. 

Voor heel bijzondere gelegenheden koopt de Provincie Flevoland een replica van de kiekendief van Frans van der Ven. De opening van het nieuwe gebouw van de Rechtbank in Lelystad, het gemeentehuis in Emmeloord en het 25-jarig bestaan van de gemeente Dronten waren voor het provinciebestuur aanleiding om een kiekendief te schenken.

Kunstenaar

Frans van der Ven is in 1955 in Arnhem geboren. Na het Gymnasium van het Aartsbisschoppelijk Klein Seminarie te Apeldoorn heeft hij zijn opleiding genoten aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Reeds van jongs af aan kon hij het niet laten om van alles met zijn handen te maken. Als kind was Van der Ven al een vervent dierenliefhebber en op de academie maakte hij zijn eerste dierportretten. Met de onthulling van zijn Kiekendief, op 9 januari 1986 door H.M. Koningin Beatrix bij de instelling van de provincie Flevoland, kreeg Frans van der Ven in één klap regionale bekendheid. Sindsdien werkt hij voornamelijk in opdracht van gemeenten, provincie en bedrijven. Sommige werken zijn ontstaan in opdrachtsituaties, andere uit pure aandrang om iets te creëren, zonder opdrachtgever. Altijd is de natuur de inspiratiebron. Specifiek hierbij is de geboeidheid van Frans van der Ven door de manier van bewegen, die eigen is aan het schepsel. Deze beweging brengt hem er soms toe een beeld te laten balanceren op de voorkant van een voet of de tip van een vleugel. Sinds 1982 woont en werkt hij in Almere.

In Epse is het Herdenkingsmonument Oxerhof van de hand van Frans van der Ven. In Amersfoort vind je het kunstwerk ‘Korenwolf, in Lelystad vind je in de hal van het Provinciehuis een bronzen ‘Kiekendief’, het symbool van de provincie Flevoland. In het genmeentehuis van Dronten en Emmeloord zijn replica's te vinden. In het Nieuw Land Erfgoedcentrum hangt een portretreliëf van zijn hand. Op Urk zijn twee kunstwerken van Van der Ven te vinden: 'Straatmozaïek' en 'Vissen'. In Almere staan de kunstwerken  'Zeven Zwaluwen', 'Fantasievogel' en 'Markers TIJDpad Zenith'. Tevens maakte Frans van der Ven voor Almere het bronzen relatiegeschenk 'De Hara'.