Kiekendief

Kiekendief
Kiekendief Kiekendief Kiekendief Kiekendief Kiekendief

Plaats: Lelystad

Locatie: Visarenddreef 1

Architect: Frans van der Ven

materiaal: brons

Jaar: 1986


Beschrijving:

Na de drooglegging van de Flevopolders heeft de bruine kiekendief een veilige broedplaats gevonden in de uitgestrekte rietlanden. Een roofvogel met een lengte van 48 – 56 cm. De grootste van de kiekendievenfamilie, gedijt goed in de polder.

De bruine kiekendief is het symbool van Nederlands jongste provincie, iedere echte Flevolander weet dat. Daarom mag hij niet ontbreken in de hal van het, door architect G. Vermeer gebouwde Provinciehuis. Een kiekendief gemaakt, ter gelegenheid van de instelling van de Provincie Flevoland op 1 januari 1986, door de Flevolandse kunstenaar Frans van der Ven. Een naturalistische kiekendief op ware grootte. Een vogel in actie, zoals we hem zo vaak in Flevoland zien. Op 9 januari 1986 werd het beeld onthuld door H.M. Koningin Beatrix. De kiekendief is, voordat hij in brons werd gegoten, geboetseerd. Als afwerking heeft Van der Ven het beeld bruin gepatineerd. Om glans aan te brengen en om het patina te beschermen heeft de kunstenaar een waslaag aangebracht.

Voor heel bijzondere gelegenheden koopt de Provincie Flevoland een kleinere kiekendief van Frans van der Ven om cadeau te geven. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij de opening van het nieuwe gebouw van de Rechtbank in Lelystad en het 25-jarig bestaan van de Gemeente Dronten.

Kunstenaar

Frans van der Ven is in 1955 geboren. Na het Gymnasium van het Aartsbisschoppelijk Klein Seminarie te Apeldoorn heeft hij zijn opleiding genoten aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede.  Als kind was van der Ven al een vervent dierenliefhebber en op de academie maakte hij zijn eerste dierportretten. Met de onthulling van zijn Kiekendief, op 9 januari 1986 door H.M. Koningin Beatrix, bij de instelling van de provincie Flevoland, kreeg Frans van der Ven in één klap regionale bekendheid. Sindsdien werkt hij voornamelijk in opdracht van gemeenten, provincie en bedrijven. Sommige werken zijn ontstaan in opdrachtsituaties, andere uit pure aandrang om iets te creëren, zonder opdrachtgever. Altijd is de natuur de inspiratiebron. Specifiek hierbij is de geboeidheid van Frans van der Ven door de manier van bewegen, die eigen is aan het schepsel. Deze beweging brengt hem er soms toe een beeld te laten balanceren op de voorkant van een voet of de tip van een vleugel. Sinds 1982 woont en werkt hij in Almere.

In Epse is het Herdenkingsmonument Oxerhof van de hand van Frans van der Ven. In Amersfoort vind je het kunstwerk ‘Korenwolf, in Lelystad vind je in de hal van het Provinciehuis een bronzen ‘Kiekendief’, het symbool van de provincie Flevoland en in het Nieuw Land Erfgoedcentrum een portretreliëf. Op Urk zijn twee kunstwerken van Van der Ven te vinden: 'Straatmozaïek' en 'Vissen'. In Almere staan de kunstwerken  'Zeven Zwaluwen' en 'Fantasievogel', tevens maakte Van der Ven voor Almere het bronzen relatiegeschenk 'De Hara'.

Laatste Update dinsdag, 05 juni 2018